"Ekonominin 2010'da düzelmesini bekliyoruz"

ECB Başkanı Trichet, "Ekonomik faaliyetlerin düşüşünde yavaşlama yaşıyoruz" dedi

Abone ol

PARİS - Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, dünyada ekonominin 2010'da düzelmesinin beklendiğini belirtti.

Trichet, Fransız Europe 1 radyosuna verdiği demeçte, "Ekonomik faaliyetlerin düşüşünde yavaşlama yaşıyoruz" dedi. Durumun, yılın ilk çeyreğinde çok kötü olduğunu söyleyen Trichet, bunu izleyen diğer çeyreklerde az da olsa iyileşme olabileceğini ifade etti.

Yıl sonunda ekonomik faaliyetler konusunda istikrara yaklaşılmasının beklendiğini, gelecek yıl boyunca da olumlu faaliyetlerin yeniden hızlanabileceğini söyleyen Trichet, "Herkesin dediği bu" dedi.

"2010'dan itibaren yeniden büyümenin görüleceğini" vurgulayan Trichet, kamu hesaplarının dengelenmesine doğru gitmeyi öngören operasyonun kademe kademe başlatılması gerektiğini söyledi.

Yeni teşvik paketlerinin hükümetleri iyice borç batağına sokmaktan başka bir işe yaramayacağını, bunun da gelecek nesillerin sırtına borç yüklenmesine neden olabileceğini söyleyen Trichet, mevcut teşvik paketlerinin "tam anlamıyla olağanüstü olduğunu", yapılan incelemelerin de bunun yeterli olduğunu gösterdiğini belirtti.

"Daha fazla harcayamayacağınız ve daha fazla borç yapamayacağımız bir zaman vardır, işte o zamandayız" diyen Trichet, hükümet ve şirketlerin uluslararası finans kuruluşlarının önerdiği teşvik parasını ve önlemleri derhal uygulaması gerektiğine dikkati çekti. Trichet, "Gerilemeye son vermek bize bağlı" diye konuştu.

Trichet ayrıca AB üyesi ülkelerinin karar verdiği, finans sektörünün denetlenmesine ilişkin reform projesinin kabul edilmesinin "finans sisteminin istikrarı için ileri atılmış çok önemli bir adım" olduğunu da belirtti.

"Bazıları çok daha uzağa ve daha hızlı şekilde gidilmesi gerektiğini söyleyebilir. Gerçekçi ve pratik olunmalı, bu, ileri atılmış çok önemli bir adım" dedi.

İran'daki gelişmelere de değinen Trichet, İran'daki gerginliğin uluslararası ekonomi için ek bir risk teşkil ettiğine dikkati çekti.

Mevcut duruma ilave olabilecek her türlü jeopolitik gerginliğin, uluslararası ekonomi için ek bir risk oluşturduğunu belirten Trichet, "Bu, yatırımcılar, ekonomi temsilcileri ve tüketiciler tarafında kuşkunun artmasına ilişkin risk faktörü. Ancak dramatik hale getirilmemeli, olan biten çok dikkatli izlenmeli" dedi.

Trichet, her durumda bu risklerle yaşanması, dolayısıyla uluslararası ekonominin sağlamlığının artırılması gerektiğini de vurguladı.

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Şırnak'ta askeri araç devrildi: Bir asker şehit, üç yaralı