"İran'ın ŞİÖ'ye tam üyeliği örgütü güçlendirecek"

Tacikistan Dışişleri Bakanı Zarifi, Duşanbe'de yapılacak Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesiyle ilgili basın açıklaması yaptı

Abone ol

TAŞKENT - Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) zirvesine ev sahipliği yapacak Tacikistan'ın Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, İran'ın ŞİÖ'ye tam üyeliğinin örgütü güçlendireceğini bildirdi. 

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de 28-29 Ağustos'ta yapılacak ŞİÖ zirvesiyle ilgili basına açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, "Tacikistan'ın İran'ın örgüte üyeliğiyle ilgili pozisyonu açık ve nettir. İran, bölge ve dünyanın bugünü ve geleceğinde önemli bir yer tutuyor. Şüphesiz, onun ŞİÖ'ye üye olması, örgütü güçlendirecektir" diye konuştu. 

Zarifi, İran'ın örgüte tam üye olabilmesi için, tüm üyelerin bunu desteklemesi ve üyelik kriterlerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. 

Son zamanlarda çeşitli meselelerin yanı sıra örgüte yeni üyelerin kabul edilme mekanizmasının netleştirilmesi ve görüşülmesinin de sık sık gündeme geldiğini ifade eden Zarifi, ŞİÖ'nün uluslararası arenada etkisi ve gücünün giderek artmasından dolayı birçok ülkenin örgüte üye olmak istediğini belirterek, bu konunun zirvede ele alınacağını kaydetti. Zarifi, üyelik meselesinin çözümüne kadar İran'ın da diğer gözlemci ülkeler gibi, örgütün çeşitli program ve planlarında, toplantı ve forumlarında faal olarak yer alabileceğini ifade etti. 

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından 15 Haziran 2001'de Şanghay'da kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve İran olmak üzere dört gözlemci üyesi bulunuyor. 28-29 Ağustosta yapılacak Duşanbe zirvesine ise örgütün üye ve gözlemci ülkelerinin yanı sıra Türkmenistan ve Afganistan devlet başkanlarının konuk olarak katılması bekleniyor. 

"Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha! İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması İYİ Partili belediye başkanı istifa etti