"Suriye ile İsrail arasında arabulucu olun"

Esad, Suriye'nin İsrail tarafından 1981'de ilhak edilen Golan Tepelerinin Suriye'nin egemenliğine geri dönmesi konusunda ısrar etti

Abone ol

TOKYO - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD'ye Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapma çağrısında bulundu.

Esad, Japonya'da yayımlanan Asahi gazetesinde çıkan mülakatında, Suriye'nin İsrail tarafından 1981'de ilhak edilen Golan Tepelerinin Suriye'nin egemenliğine geri dönmesi konusunda ısrar etti, ancak bütün Orta Doğu için barış müzakerelerine başlama konusunda kararlı olduğunu da vurguladı.

Asahi'deki habere göre Esad, "İsrail ile doğrudan müzakerelere geçtiğimiz zaman, ABD'nin arabuluculuk yapmasına ihtiyacımız olacak" ifadesini kullandı.

Resmi olarak 1948'den beri savaş durumunda bulunan iki komşu, Mayıs 2008'de Türkiye arabulucuğunda dolaylı görüşmelere başlamıştı.

Müzakerelerde kaydedilen ilerlemelerin İsrail'in yakında kuracağı yeni hükümete bağlı olacağını da belirten Esad, Orta Doğu'da barış için global müzakereler konusuna da değindi ve "Değişimler bir günde olmuyor. Önce ortak çıkarımız olan barışı belirleyecek bir diyalog başlatılması lazım" dedi.

Bütün tarafların barış sürecine dahil olması gerektiğini söyleyen Esad, Hizbullah ve Hamas'ın müzakere masasına oturmasına çalışacağını da belirtti ve kısa bir süre önce Şam'a 2 temsilci gönderen Barack Obama önderliğindeki yeni Amerikan yönetiminin girişimlerinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Esad, demecini, "Önce diyalog başlatmak ve sorunların çözümüne bütün taraflar olarak katılmak önemli. Biz değişmedik. Değişen Amerikalılar" diyerek tamamladı.

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü Cevdet Yılmaz’dan Huawei'ye ‘yatırım artırma’ çağrısı "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok"