Suriye Türkiye'yi suçladı
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Türkiye'yi, Suriye sınırındaki olaylardan sorumlu tutarken, "Türkiye Annan Planı'na karşı yükümlülüğünü deklare etmeli" dedi.
Abone olMOSKOVA - Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Suriye'ye yasadışı yollardan giren silahlı oluşumları desteklemekle suçlayıp, Ankara'dan Suriye'nin egemenliğine saygı çerçevesinde BM Genel Sekreteri ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan Planı'na bağlı olduğunu deklare etmesini talep etti.
Muallim, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki Türkiye, sadece yasadışı oluşumlar eliyle Suriye halkının bir kısmının yasadışı şekilde topraklarına getirilmesini sağlamıyor aynı zamanda bu yasa dışı oluşumları silah vererek ve Suriye'ye yine yasadışı yollarla sızmaları için üs sağlıyor. Tüm bunlar Annan Planı'na aykırı" iddiasında bulundu.
Annan Planı'nın başarısız olması halinde Türkiye'nin kontrolünde Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturulması olasılığıyla ilgili bir soru üzerine Muallim, "Egemen bir ülkenin başka ülkelerin egemenliğini de savunması gerekir. Ancak bunu üzülerek not etmek zorundayım: Türkiye, Suriye sınırındaki sorunların sorumlularından biri. Türkiye, tüm ülkeler tarafından Suriye'nin egemenliğine saygı ilkesine dayalı olan Kofi Annan Planı'na karşı yükümlülüğünü deklare etmeli" ifadesini kullandı.
Türkiye Tek taraflı adım atmayacak
Lavrov, bir gazetecinin sorusu üzerine, Suriye'ye karşı tek taraflı bir adım atılmayacağına dair Türkiye'nin kendilerine güvence verdiğini söyledi.
Ankara'dan Kofi Annan Planı'nın çökmesi halinde bir kaç gün bekleyeceği ve ona göre bir karar alacağına dair açıklamalar geldiğini kaydeden Lavrov, "Türk mevkidaşım Ahmet Davutoğlu ile yaptığım telefon görüşmesinde özellikle bunun ne anlama geldiğini sordum. Bana tek taraflı bir hareket olmayacağı ve Türkiye'nin planlarının olmadığına dair güvence verdi" dedi.
Türkiye'nin egemen bir ülke olduğunu ve toprakları içinde her türlü kararı alma hakkı olduğuna dikkati çeken Lavrov, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Türkiye'deki mülteci kamplarına girebilmesi önemli. Mültecilerin ne tür yardıma ihtiyacı olduğunu öğrenebilmemiz önemli" diye konuştu.
Rusya'dan Suriye'ye gözlemci
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Genel Sekreterliği'nin talebi üzerine, Golan Tepeleri'nde bulunan görevlilerinin arasından bazı gözlemcileri Suriye'ye gönderme konusunda anlaştıklarını belirterek, muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelere de muhalefeti ateşkes anlaşmasına uyması için ikna etmesi çağrısında bulundu.
Suriye yönetimini, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planını uygulaması konusunda ağır davranmakla suçlayan Lavrov, "Suriye hükümeti barış planını uygulama konusunda daha aktif ve daha kararlı olabilirdi" dedi.
Davutoğlu ile telefon görüşmesi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Lavrov, "Bir kez daha muhalefete ve muhalefet üzerinde ve özellikle silahlı muhalefet üzerinde etkisi olan tüm devletlere, bu güçlerini acil bir ateşkes için kullanmaları çağrısında bulunuyoruz. Dün Türkiye Dışişleri Bakanı ile yaptığım telefon görüşmesinde de söylediğim buydu. Yarın Washington'da yapılacak Sekizler dışişleri bakanlarıyla görüşmede de bunu anlatmayı düşünüyorum" diye konuştu.
Lavrov, Suriye hükümetiyle düzenli bir şekilde her gün görüştüklerini belirterek, "Bu sürece dahil olan herkesin herhangi bir art niyet taşımaksızın Suriye halkının çıkarları için çalışacağını ümit ederiz" ifadesini kullandı.
Suriye'de hayatını kaybeden gazeteciler için başsağlığı dileyen ve gazetecilere yönelik tehditlerin önlenmesi konusunu Muallim ile görüşmesinde gündeme getirdiğini söyleyen Lavrov, "Suriye'de yabancı gazetecilerin bazen hayatları pahasına yaptıkları işi son derece önemli buluyoruz" dedi.
Ateşkes gözlemcilerin sevkiyle eşzamanlı olmalı
Muallim de bunun üzerine yaptığı açıklamada, askerlerin bazı kentlerden çekildiğini ve 28 yabancı basın kuruluşunun ülkede çalışmasına izin verdiklerini belirterek, "Annan Planı'nın alındığı 25 Mart'tan beri 28 uluslararası ve Arap televizyon kanalına Suriye'de çalışma izni verildi. Bunların arasında Rus gazeteciler de bulunuyor" diye konuştu.
Hükümetin bazı kent merkezlerindeki askeri güçlerini çektiğini belirten Muallim, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes planının uluslararası gözlemci grubunun sevkiyle eşzamanlı başlaması gerektiğini söyledi.