THY, Bosna Hersek Hava Yolları için teklif verecek

Bosna Hersek Havayollarının yüzde 49'luk hissesi satışa çıkarıldı

Abone ol

İSTANBUL - Türk Hava Yolları A.O, Bosna Hersek Hava Yolları için açılan ihaleye teklif verecek.

Türk Hava Yollarından İMKB'ye yapılan açıklamada, THY Yönetim Kurulunun, Bosna Hersek Havayollarının yüzde 49 hissesinin satılması için açılan ihaleye teklif verilmesini kararlaştırdığı duyuruldu.

Geçen yıl yüzde 16'lık büyüme oranı yakalayan THY, 20 milyon yolcu taşıdı. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki 141 uçuş noktasına uçuşları bulunan THY, 102 uçak ve yaklaşık 11.000 personeli ile hizmet veriyor.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Genel Müdürlük binasında bugün yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardında düzenlediği basın toplantısında, alınan kararlar ve THY'nin yılın ilk yarısındaki performansı ile görevi devraldıkları günden bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

THY'nin 2023 yıllarını hedefleyen planlar yaptıklarını ifade eden Karlıtekin, şirketi yeni atılımlarla daha ileri noktalara getirmek istediklerini kaydetti. 

Karlıtekin, THY'yi sadece Türkiye'nin potansiyeli ile sınırlı bir şirket olmaktan çıkarıp global bir şirket haline getirecek şekilde geliştirme iradesinde olduklarını ifade ederek, şirketin bundan sonra küresel ölçekte muhtelif yerlerde iş yapabilen bir şirket haline dönüşeceğini bildirdi. 

THY'nin bir süre önce TGS adıyla bir yer işletme şirketi kurduğunu belirten Karlıtekin, bu şirketin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana'da kademeli olarak faaliyete geçeceğini söyledi. 

Air Bosna için teklif

Candan Karlıtekin, bir diğer girişimin de Air Bosna ile ilgili olduğunu dile getirerek, "Bosna Hava Yollarının (Air Bosna) yüzde 49 hissesinin satılması ihalesinde THY olarak somut teklifimizi bugün itibarıyla verdik" dedi. 

İhaleyle ilgili bir aylık değerlendirme süresi olacağını kaydeden Karlıtekin, bu değerlendirme sonucunda anlaşılması halinde Air Bosna'nın yüzde 49'luk hissenin THY'nin olacağını hatırlattı. 

Karlıtekin, anlaşmanın olması halinde Air Bosna'nın, THY'nin mali ve ticari yapısında etkili olabileceği, yönetime tesir edeceği bir hava yolu haline geleceğini bildirdi. Bunun THY için önemli bir atılım olacağını dile getiren Karlıtekin, buradaki tecrübenin muhtemel gelişmeler içinde önemli bir tecrübe olacağını kaydetti. 

Avusturya Havayolları'nın yüzde 42,5 hissesinin Avusturya hükümetinin elinde olduğunu ve bunun satışıyla ilgili bir ilan verildiğini hatırlatan Karlıtekin, THY olarak bu konuyla ilgilendiklerini ilgili mercilere bildirdiklerini söyledi. 

Karlıtekin, bu satışla ilgili olarak karşı taraftan gelecek bilgi paketini beklediklerini ve ondan sonra bir değerlendirme yapılacağını anlatarak, "THY'nin global hedefleri çerçevesinde bir anlam ifade ediyorsa, bizim bu stratejimizde bir yer edebilecek potansiyeli varsa bu konuda ayrıca değerlendirip karar vereceğiz. Şu anda başlangıç aşamasında olan bir hadise" diye konuştu. 

"23.5 milyon yolcuya ulaşacağız"

Kartekin, THY Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, şirketin bu yılın ilk yarısındaki performansı ve geçmiş dönemde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. 

THY'nin 2003 yılında 65 uçaklık filosunun bu yılın temmuz ayı itibarıyla 110'a çıktığını, bu sayının yıl sonuna kadar 119 uçağa ulaşacağını söyledi. Karlıtekin, yapılacak uçak kiralamalarıyla bu sayının daha da artabileceğini ifade ederek, 2003 yılında 10 milyon 420 bin olan yolcu sayısının bu yıl sonu itibarıyla 23.5 milyon yolcuya ulaşacağını hedeflediklerini kaydetti. 

Karlıtekin, 2000 yılında 76 olan dış hat uçuş noktasının 108'e, 28 olan iç hat uçuş noktasının da 33'e çıktığını anımsatarak, yapılan sefer sayısının da 100 binden bu yıl sonu itibarıyla 200 bine ulaşacağını bildirdi. 

Geçen 5,5 yıllık süreyi doğru okuduklarını ve stratejik kararlar aldıklarını dile getiren Karlıtekin, istikrarlı bir büyüme sağlayarak THY'yi finansal açıdan güçlü bir şirket haline getirdiklerini söyledi. 

Candan Karlıtekin, dünyada global anlamda bazı sıkıntıların konuşulduğu dönemde, şirketin mali gücünün zirvesinde olduğuna işaret ederek, bunun, krizlerin çıkarabileceği fırsatları değerlendirme açısından THY'ye emsalsiz bir güç verdiğini ifade etti. 

Karlıtekin, "Biz de bu gücü şirketimizin menfaati için sonuna kadar kullanmaya hazırız. Teslim aldığımız THY'ye bir THY daha ilave etmenin mutluluğunu, kıvancını yaşıyoruz" dedi. 

Net karda yüzde 186 artış

THY'nin bu yılın ilk yarısındaki mali tablosunu da değerlendiren Karlıtekin, "THY'nin yılın ilk yarısındaki net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 186 artışla 255 milyon YTL olarak gerçekti" diye konuştu. 

Karlıtekin, akaryakıttaki yüzde 61'lik maliyet artışına rağmen faaliyet karının yüzde 12'lik artışla 328 milyon YTL olarak gerçekleştirildiğini, satış gelirinin ise yüzde 23'lük artışla 2 milyar 614 milyon YTL olduğunu bildirdi. 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz