TPAO Irak için protokol imzaladı

TPAO, Irak'ta işletim ihalesini kazandığı 2 doğalgaz sahasını geliştirme ve gaz çıkarma protokolü imzaladı.

Abone ol

BAĞDAT - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Irak'ta işletim ihalesini kazandığı 2 doğalgaz sahasını geliştirme ve gaz çıkarma protokolü imzaladı.

TPAO'nun, Irak Petrol Bakanlığı'nda düzenlenen törende, 20 Ekim 2010'da 3 doğalgaz sahası için yapılan ihalede işletim hakkını kazandığı Basra ilindeki Siba doğalgaz sahası ve Diyale ilindeki Mansuriye doğalgaz sahasını işletme protokolü imzalandı.

Anlaşmayı Irak Petrol Bakanlığı adına Sözleşme ve Anlaşmalar Dairesi Genel Müdürü Abdullah El Amidi, TPAO adına Yurtdışı Projeler Daire Başkanı Dr. Tayfun Yener Umucu, TPAO'nun ortaklarından olan Koreli şirket KOGAS adına Kim Myeong Nam ve Kuveytli Kuwayt Energy adına İbrahim Abdullah imzaladı.

İmza töreninden sonra düzenlenen basın toplantısında Irak Petrol Bakanlığı adına konuşan Sözleşme ve Anlaşmalar Dairesi Genel Müdürü Abdullah El Amidi, bu protokolleri imzalamaktan son derece memnun olduklarını ve bunların halkın yararına olacağını bildirdi. Bu anlaşmaların hizmet anlaşmasından ibaret olacağını dile getiren El Amidi, "Şirketler pay yerine sadece hizmetlerinin karşılığında belirli bir ücret alacaklar. Bu sahalardan elde edilecek gelirler, alt yapı, ülkenin gelişimi ve halkın refahı için kullanılacak. Irak'ta yapılan petrol ve doğalgaz üretiminde devletin payı yüzde 98 ile 99 arasında" dedi. TPAO adına protokolü imzalayan Yurtdışı Projeler Daire Başkanı Dr. Tayfun Yener Umucu, TPAO ve ortakları adına anlaşmayı imzalamaktan son derece memnun olduğunu belirtti.

TPAO ve ortaklarının imzaladıkları protokoller, kurulacak yeni hükümetin onayından geçtikten sonra nihai şeklini alacak. Şirketler, anlaşmaların nihai şeklini aldıktan hemen sonra üretime geçmesi bekleniyor.   

TPAO, Basra ilindeki Siba doğalgaz sahasını Kuwayt Energy Corporation ile birlikte işletecek. Kuwayt Energy'nin operatör olduğu Siba Doğalgaz sahasının 43 milyar metreküplük rezervi bulunuyor. Siba'da günlük üretimin 2,8 milyon metreküp olması bekleniyor. TPAO'nun operatör olduğu Mansuriye Doğalgaz sahası, TPAO, Kuwayt Energy ve Güney Koreli Kogas şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından işletilecek. Mansuriye sahasının 128 milyar metreküplük rezerve sahip olduğu ve burdan günlük 9 milyon metreküplük maksimum üretim yapılması bekleniyor.

TPAO'nun Siba ile Mansuriye sahalarında yapacağı günlük üretim 12 milyon metreküp. Bu da yaklaşık olarak Türkiye'nin bir günlük tüketimine denk geliyor.

 Irak Petrol Bakanlığı'nın ihalesini yaptığı, El Enbar ilindeki Akkas, Diyale ilindeki Mansuriye ve Basra ilindeki Siba doğal gaz sahalarını kanıtlanmış toplam rezervi 300 milyar metreküpün üzerinde. El Enbar ilinde yeralan ve 1992 yılında keşfedilen Akkas doğalgaz sahası 160 milyar metreküp, Diyale ilinde bulunan ve 1979 yılında keşfedilen Mansuriye sahası 128 milyar metreküp ve Basra'da bulunan ve 1968 yılında keşfedilen Siba sahası da 43 milyar metreküp rezerve sahip.

Bakan Ersoy açıkladı: F1 yarışları 2026 itibarıyla İstanbul'a gelecek Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı