Trump: Haksız ticarete tolerans göstermeyeceğiz

Asya turu kapsamında Çin'in ardından Vietnam'a geçen ABD Başkanı Trump, APEC zirvesindeki konuşmasında, "ABD’ye yapılan haksız ticari ve ekonomik uygulamalara tolerans göstermeyeceğiz. Benim için ilk önce ABD" dedi.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump, Asya turu kapsamında Vietnam'ın Da Nang kentinde katıldığı Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ABD'ye yönelik ticari ve ekonomik uygulamalara izin vermeyeceklerini söyledi.

Trump, "Ekonomik kuralları yerine getirerek ticari anlaşma yapmak isteyenler, ABD'nin en yakın ekonomik ortağı olacaktır. ABD hükümetinin ihlal, hile veya ekonomik haksızlıklara göz yumacağını düşünenler, artık o günler bitti. ABD'ye yapılan haksız ticari ve ekonomik uygulamalara tolerans göstermeyeceğiz. Benim için ilk önce ABD" ifadelerini kullandı.
Trump, adil ve sürdürülebilir anlaşmalar için hazır olduklarını vurgulayarak, ABD'nin artık kaldıramayacağı anlaşmalar yapmayacağını belirtti.

ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü tarafından adil bir muamele görmediğini ifade eden Trump, şu değerlendirmede bulundu:

"Artık bu kronik ticaret ihlallerini tolere etmiyor ve onlara hoşgörü göstermiyoruz. ABD adalet ve mütekabiliyet ilkelerine dayanan ticaret ilişkilerini her zaman arayacaktır. ABD'nin istediği ticaret ilişkilerinin tam tersi uzun zamandır devam ediyor. ABD'de pazar engellerini azaltmamıza rağmen, diğer ülkeler pazarlarını ABD'ye açmadı."

Trump, Çin ziyaretinde de değindiği ABD ile Çin arasındaki ticaret dengesizliği nedeniyle Pekin yönetimini suçlamadığını, sorumluluğun geçmişteki Amerikan yönetimlerinde olduğunu yineledi.

ABD Başkanı Trump: Çin'i suçlamıyorum

 Kuzey Kore'ye karşı birlik çağrısı

APEC üyesi ülkelere Kuzey Kore'nin nükleer silah tehditlerine karşı birlik çağrısında bulunan Trump, Asya'nın Kuzey Kore'nin nükleer şantaj ve tehditleri altında yaşamaması gerektiğini belirtti. Trump, "Kuzey Kore’nin nükleer silahlanma için attığı her adım, daha büyük bir tehlikeye atılan adımdır. Kuzey Kore'nin nükleer tehdidine karşı birlik olmalıyız" dedi.

Trump'ın APEC zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi bekleniyor. 

APEC zirvesinin ardından Trump, Vietnam'ın başkenti Hanoi'ye geçerek Devlet Başkanı Tran Dai Quang ile görüşecek. Görüşmelerin, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik bazı anlaşmalarla sonuçlanması bekleniyor.

Trump, Vietnam temaslarını tamamladıktan sonra 12 Kasım'da Asya turunun en son durağı Filipinler'e gidecek.

13 günlük Asya turuna pazar günü Japonya'dan başlayan Trump, daha sonra Güney Kore ve Çin'i ziyaret etmişti.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak