Yakında doğalgaz ve elektrik zammı görünmüyor

Türkiye'nin nükleer enerji projelerine Fransız şirketler de talip oldu.

Abone ol

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın hesabına göre, yakın vadede doğalgaz ve elektrikle alakalı bir zam görünmüyor.

Bir basın mensubunun akaryakıt fiyatlarına dönük bir çalışma olup olmadığı ve 2011 yılında doğal gaz ve elektrikte zam yapılıp yapılmayacağını ilişkin sorusu üzerine Bakan Taner Yıldız, enerji sektörü içindeki kalemlere bakıldığında özellikle yakın vadede doğalgaz ve elektrik ile alakalı bir zam görünmediğini hesap ettiklerini belirtirken, fiyatların 3 aylık tarifelere göre belirlendiğini, bu fiyatlamalara, tarifelere müdahale etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

Bakan Yıldız, fiyatların vergi ile ilgili kısımlarının ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sorulmasının daha doğru olacağının altını çizdi.

Fransızlar da talip

Nükleer santrale dönük görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine de Bakan Yıldız, Japonya ile görüşmeler yaptıklarını, Fransa'nın da Türkiye'de nükleer santral yapma talebi olduğunu bildirdi. Yıldız, 3 ekip kurduklarını, Rusya, Japonya ve Fransa masası oluşturduklarını, Fransa ile alakalı da bir çalışma başlatıklarını kaydetti. Bakan, Fransa'da Areva, GDF ve EDF gibi önemli enerji şirketlerinin bir kısım tekliflerinin olduğunu ifade etti.

Bakan Yıldız, şu anda Japonya ile görüşmeleri ağırlıklı olarak sürdürdüklerini belirtti.

Enterkonnekte sistem mayısta

2010 yılındaki en önemli gelişmelerden birinin enterkonnekte sistemin Yunanistan ve Bulgaristan ile beraber senkron çalışması olduğunu bildiren Yıldız, "2011 Mayıs-Haziran ayında da bütün AB üyesi ülkelerle senkron çalışacak enterkonnekte sistemimiz olacak" dedi.

Metan için görüşmeler sürüyor

Çevreye, hassasiyeti kaybetmeden bütün zenginlikleri ortaya çıkartacaklarını belirten Yıldız, bir soru üzerine de metan gazıyla alakalı yapılan çalışmalarda özel sektörle görüştüklerini, özel sektörün işlerini kolaylaştıracak yapılandırmanın içinde olduklarını söyledi.

İstanbul ve Ankara'da 1 ton metamfetamin ele geçirildi Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı