Yeni hükümet için anlaştılar

Irak'ta taraflar yeni hükümetin kurulması üzerinde anlaşmaya vardı.

Abone ol

BAĞDAT - Irak'ta tarafların yeni hükümetin kurulması üzerinde anlaşmaya vardığı bildirildi.

Anlaştığı bildirilen iktidar paylaşımında, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri Maliki'nin görevlerini sürdüreceği bildirildi.

Ülkede 7 Martta yapılan seçimlerin galibi olan İyad Allavi liderliğindeki El Irakiye bloku ise parlamento başkanlığını üstlenecek.

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, AFP ajansına, siyasi partilerin iktidarın paylaşımı konusunda anlaşma sağladıklarını söyledi.

Sözcü, "Siyasi partiler arasında dün siyasi bir anlaşma sağlandı. Buna göre, Celal Talabani cumhurbaşkanlığı görevine devam edecek, Nuri Maliki başbakan olarak kalacak ve Irakiye bloku parlamento başkanlığı görevine aday gösterecek" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ta hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili temaslarda bulunmak üzere bugün Erbil'i ziyaret ettikten sonra Bağdat'a geçmişti.

Lideler Erbil'de buluşacak

Irak'ta tarafların hükümet kurma üzerinde anlaştıklarının bildirilmesinden sonra siyasi liderlerin yarın kuzeydeki Erbil kentinde bir araya gelecekleri bildirildi.

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ, AFP ajansına yaptığı açıklamada, iktidar paylaşımına ilişkin anlaşmanın başlıca Şii partileri bir araya getiren Ulusal İttifak ile Kürt koalisyonu arasında sağlandığını, seçimlerin galibi El Irakiye blokunun ise henüz cumhurbaşkanlığı ve parlamento başkanlığına ilişkin tam onayını vermediğini söyledi.

Bununla birlikte El Irakiye ile "siyasi bir anlaşma projesinin" var olduğunu kaydeden sözcü, hala çözülmesi gereken bazı sorunlar olduğunu kaydetti. Debbağ, parlamentonun Perşembe günü yapılacak toplantısında başkanını seçeceğini bildirdi.

Sözcü, Başbakan Nuri El Maliki ve diğer siyasi liderlerin kuzeydeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani'nin daveti üzerine yarın Erbil'e gideceklerini, burada yapılacak toplantıda bütün liderlerin sağlanan anlaşmaya desteğini açıklamalarının beklendiğini ifade etti.

Bu arada, El Irakiye milletvekili Şeyh Cemal El Butiğ de partisinden bir heyetin İyad Allavi başkanlığında Erbil'e gideceğini doğruladı. El Butiğ, gerçek bir iktidar paylaşımı sözü aldıklarını, kendi onayları olmadan hiçbir siyasi kararın alınmayacağını belirtti.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak