”Yeni önlemler başarısızlığın ifadesi olur”

Papakostandinu, "Açığın büyük olduğundan şüpheleniyorduk ancak, yüzde 12.6 oranına ulaşacağını hayal edemedik" dedi.

Abone ol

ATİNA - Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, bütçe açığının daraltılması yolunda yeni ekonomik önlemler alınması durumunda kalınmasının başarısızlık anlamına geleceği" değerlendirmesinde bulundu.

Yunan özel SKAİ televizyonunda yayınlanan bir programa katılan Papakostandinu, bütçe açığı, AB-IMF (Uluslararası Para Fonu) destek mekanizması ve ekonomik önlemler konularına değindi.

Yunanistan'da şu ana kadar alınanların yanı sıra ek ekonomik önlemlere gidilmesinin başarısızlığın göstergesi olacağını söyleyen Maliye Bakanı, ekonomik önlemlerin hayata geçirilmesi konusunda herkesin ama önce kendisinin "yargılanacağını" belirtti.

PASOK hükümeti iktidara gelmeden önce bütçe açığının tam durumu hakkında bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Papakostandinu, "Açığın büyük olduğundan şüpheleniyorduk ancak, yüzde 12.6 oranına ulaşacağını hayal edemedik" ifadesini kullandı.

İktidar olur olmaz ekonominin gerçek haliyle karşı karşıya kalındığını belirten Maliye Bakanı, "Seçimlerin ertesi günü maaşlarda kısıtlama, KDV'de ise artış yapıyoruz deseydik, kim bize inanırdı?" diye konuştu.

Papandreu hükümetinin zaman kaybı yaşamadan gerekli önlemleri aldığının altını çizen Papakostandinu, "spread artışını ise Kostas Karamanlis hükümetinin piyasalarda yarattığı güvensizliğe" bağladı.

AB-IMF destek mekanizmasının Yunanistan'a 110 milyar euro tutarındaki yardım kararına da değinen Papakostandinu, "yardımın alınması için konulan şartların çok güç olduğunu" söyledi.

Maliye bakanı, IMF'nin başka şartları da gündeme getirip getirmeyeceği şeklindeki soruya ise, "Ben de sorduğum zaman 'hayır' demişlerdi ama bu 2 hafta önceydi" yanıtını verdi.

Hükümetin vergi alanındaki düzenlemelerinin "Adalet duygusunu" beraberinde getirdiği değerlendirmesinde bulunan Papakostandinu, "Halk bizi köşede bekliyor" ifadesini  kullandı.

Papakostandinu, vergi kaçakçılarının yakalamasına yönelik çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Alman hükümeti Yunanistan'a yardım tasarısını kabul etti

Almanya'da bakanlar kurulu, yaptığı özel oturumda, Yunanistan'a yapılacak toplam 750 milyar euroluk yardım çerçevesinde Almanya'nın üstleneceği miktarla ilgili yasa tasarısını kabul etti.

Hükümet yetkilileri, yasa tasarısına göre 123 milyar euroluk krediye kefil olacak Almanya'nın, kendileri de yardıma ihtiyaç duyan ülkelerin Yunanistan'a yardımda ödeme zorluğu çekmesi durumunda yaklaşık 148 milyar euroluk krediye de kefil olabileceğini bildirdi. Kredilere verilecek garantinin 3 yıl süre ile geçerli olması öngörülüyor.

Bakanlar Kurulunda biraz daha değiştirilmesi beklenen yasa tasarısında, "Beklenmeyen ve reddedilemeyecek ihtiyaç durumunda garanti yetkisi Bütçe Komisyonunun onayı ile yüzde 20 oranında artırılabilir" şeklinde ifadeye de yer verildi.

Ekonomik önlemler

Maliye Bakanı Papakostandinu, iki hafta kadar önce yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF (Uluslararası Para Fonu), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını kaydetmişti.

Kamuda maaşları aylık 3 bin euroya kadar olan çalışanların, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşı, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerinin bundan böyle toplam bin euroya tekabül edeceğini belirten Papakostandinu, aylık 2 bin 500 euroyu geçmeyen emekli maaşlarında da Paskalya ile tatil ödeneklerinin 200'er, Noel maaşının ise 400 euro olarak belirlendiğini, daha yüksek emekli maaşlarının ise düşürüleceğini açıklamıştı.

Kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 oranında kesintiye gidileceğini ifade eden Bakan, kamuda gerek maaşların gerekse emekli maaşlarının dondurulduğunu da vurgulamıştı.

Maliye Bakanı, KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılacağını, sigara ve alkollü içki fiyatlarında yüzde 10 oranında ek vergi uygulanacağını, lüks harcamalarda ise vergilerin artacağını belirtmişti.

Papakostandinu, Yunanistan'da Gayri Safi Yurt içi Hasılanın (GSYİH) yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığının 2014'de yüzde 3'ün altına düşürülmesinin hedeflendiğinin de altını çizmişti.

Öte yandan, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) hükümetin ekonomik önlemlerini protesto etmek amacıyla yarın başkent Atina'da bir gösteri düzenlenmesini kararlaştırdılar.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı