Yunanistan'dan yeni borç hamlesi

315 milyon euroluk dış borcu olan Yunanistan, borç sildirme yerine alacaklılarına 'tahvil takası' önerdi.

Abone ol

Yunanistan'da tasarruf karşıtı politikasıyla bir hafta önce iktidara gelen yeni hükümet, yabancı alacaklılarıyla uzlaşabilmek için, borcunun silinmesi talebinden vazgeçerek borcun büyümeye bağlı tahvillerle takas edilmesini önerdi.

Avrupa Birliği ile borçlar nedeniyle bir kapışma istemediklerini yatırımcılara anlatmak için Londra'da temaslar yapan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, solcu Alexis Tsipras hükümetinin özel yatırımcıların elindeki tahvillerin değer kaybına uğramasını önleyeceğini söyledi.

Reuters'ın bir kaynaktan aldığı habere göre, Yunan ekonomisinde reform yapılması vaadini deiçeren öneriler, ülkede yürürlükte olan kurtarma programının getirdiği ağır tasarruf politikalarından kurtulma yönündeki seçim vaatlerinden çok farklı.

"Geri adım atmayacağız"

Varoufakis dün akşam yaptığı yazılı açıklamada, yatırımcılara söylediklerinin yanlış anlaşıldığını belirtti. Ancak Yunan medyasında Bakan'ın borcun azaltılacağı vaatlerinden geri adım attığı yorumları yer alıyor.
              
Varoufakis açıklamasında, "Kararlılığımız bazılarını üzse de, hükümet ve maliye bakanı geri adım atmayacaktır" dedi. Yunanistan'ın son önerisinin, kurtarma programının koşullarının yumuşatılmasına karşı çıkan Almanya tarafından kabul edilip edilmeyeceği de belli değil.

Konunun hassasiyetinden dolayı adının açıklanmasını istemeyen kaynak, Varoufakis'in takas önerisini daha önce AB veya Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileriyle görüşmediğini söyledi.

"Tahviler yeniden yapılandırılabilir"

Kaynak, "Halen ECB'nin elinde olan bu tahviller yeniden yapılandırılabilir. Bunların süresiz tahviller ya da büyümeye bağlı tahvillere dönüştürülmesi mümkün. Resmi sektörün elinde bulunan diğer iki taraflı diğer tahvillerde de durum aynı" dedi.

"Tahvil takası menüsü"

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble dün Reuters ile yaptığı söyleşide, Yunanistan'ın borç programında tek başına değişiklik yapmasını kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Kaynak, öneri üzerinde çalışmaların henüz devam ettiği gerekçesiyle Varoufakis'in takas için bir değer belirtmediğini söyledi.
             
Financial Times gazetesi, Varoufakis'in "tahvil takası menüsü" olarak adlandırdığı önerisinin, artık Atina'nın 315 milyar euroluk dış borcunun silinmesi talebinden vazgeçtiği anlamına geldiğini yazdı.

4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL Kamu ihalelerine yönelik düzenleme Adli Tıp incelemesi tamamlandı: Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belli oldu mu? Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir kişi daha gözaltına alındı Son bir haftada 1 milyon 968 bin 551 araç denetlendi