Zirveye 3 gün kaldı, kafalar karışık

Sarkozy, Fransa ve Almanya'nın euro bölgesi kurtarma fonunun ne şekilde artırılacağı konusunda anlaşmazlığa düşmeleriyle görüşmelerin tıkandığını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, euro bölgesi borç krizinin çözülmesine ilişkin planların Fransa ve Almanya'nın euro bölgesi kurtarma fonunun ne şekilde artırılacağı konusunda anlaşmazlığa düşmeleriyle tıkandığını söyledi. Euro/Dolar 1.37 seviyelerine gerildi.

Fransız milletvekillerine anlaşmazlık yüzünden müzakerelerin tıkandığını söyleyen Sarkozy, hafta sonunda yapılacak AB zirvesinden önce sorunu çözebilmek için Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek üzere Frankfurt'a gitti.

Ancak iki lider Frankfurt'ta yaptıkları görüşmeden, gazetecilere açıklama yapmadan ayrıldılar.

Euro bölgesi ülkeleri maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup Başkanı Jean- Claude Juncker ise anlaşmaya varılıp varılmadığı sorusuna, "Cumartesi, Pazar günü de toplantılara devam edeceğiz" yanıtını verdi.

Diğer ülkeler Avrupalı liderlere anlaşmaya varmak için baskı yaparken, Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty bu konudaki ilerleme yokluğunun "rahatsız edici "olduğunu söyledi. Dünya Bankası da politika yapıcıları "kesin adımlar" atmaya çağırdı.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ABD Michigan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bence bunu toparlamak mümkün. Eylül'deki Dünya Bankası toplantısından bu yana Avrupalılar konuya çok daha fazla eğildiler ama aynı zamanda bu konuda hataya pek yer yok" dedi.

Fransa'da bir cumhurbaşkanlığı kaynağı, Jean-Claude Trichet'nin Avrupa Merkez Bankası başkanlığından ayrılması nedeniyle düzenlenecek bir davet vesilesiyle Sarkozy ve Merkel'in diğer euro bölgesi politika liderleriyle ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile görüşeceklerini söyledi.

Fransa, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nu (EFSF) kaldıraçlamanın en etkin yolunun ECB'den finansman sağlayabilecek bir banka haline dönüştürülmesi olduğunu savunuyor. Alman hükümeti ise bu fikre karşı çıkıyor.

Financial Times gazetesinin, liderlerin karar vermeleri gereken ikinci önemli konu olan bankacılık sisteminin güçlendirilmesi için yapılan planların da piyasa beklentilerini karşılamayacağını yazması, belirsizlik ortamını daha da derinleştirdi.

Gazete, en son resmi tahminlere göre bankaların sermaye ihtiyacının 100 milyar euronun altında olduğunu yazdı. Bir süre önce açıklanan IMF raporunda bu ihtiyaç 200 milyar euro olarak gösterilmiş, analistler ise bu miktarı 275 milyar euro ya da olarak değerlendirmişti.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak