Kadir Has Üniversitesi'nde SİGÜM kurulacak

ISSA Türkiye Başkanlığı ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle kurulacak merkez çerçevesinde eğitim alanında Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı da başlatılacak

Abone ol

İSTANBUL - Siber güvenlik, Kadir Has Üniversitesi'nde kurulacak yeni bir merkezle özel bir araştırma ve eğitim alanına dönüşecek.  

Uluslararası Bilgi Sistemleri Derneği (ISSA) Türkiye Başkanlığı ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle Siber Güvenlik Araştırma Merkezi'nin (SİGÜM) kurulması için ilk adım, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ile ISSA Türkiye Başkanı Batuhan Tosun'un katıldığı imza töreninde atıldı. 

İmza töreninde konuşan Aydın, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de siber güvenliğin ve bilgi güvenliğinin, gerek devlet gerekse özel kurumlarda çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.  

Siber güvenliğin gelecekte daha da önem kazanacağını vurgulayan Aydın, SİGÜM'ün siber güvenlik alanında ileri Ar-Ge çalışmaları yapacağını ve üst düzey uzmanların yetişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.  

Aydın, "Türkiye'de büyük ölçüde göz ardı edilmiş bir alanı bir araştırma merkezi bünyesinde incelemek ve topluma tanıtmak için ilk adımı atıyoruz" dedi.  

Siber güvenliğin siyasi, uluslararası ilişkiler, askeri ve diğer birçok boyutu ile disiplinler arası bir konu olduğunu anlatan Aydın, SİGÜM'ün Mühendislik Fakültesi altında Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü'nün liderliğinde açılacağını kaydetti. 

Aydın, üniversite olarak siber güvenlik alanında ciddi araştırmalar içinde olduklarını dile getirerek, "21. yüzyılda artık bilgi güvenliği her şeyin üstünde" ifadesini kullandı.  

ISSA ile işbirliğinin çalışmaları güçlendireceğini vurgulayan Aydın, "Üniversite olarak sivil toplumla iç içe çalışan bir üniversiteyiz. Çok farkı düzlemlerde çok farklı sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz" diye konuştu. 

Aydın, Yüksek Öğretim Kurulu'nun onayının ardından SİGÜM'ün hayata geçeceğini sözlerine ekledi. 

Toplumda farkındalık artırılacak

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde açılacak Siber Güvenlik Araştırma Merkezi, özellikle enformasyon ve haberleşme teknolojileri (ICT) alanında, haberleşme, veri iletimi, kumanda ve kontrol amacıyla kullanılan cihazların kötü amaçlı iç ve dış (siber) saldırılarla karşı karşıya gelmesiyle gerçekleşen suçları inceleyecek.  

ICT ve teknolojiyi besleyen bilgi döngüsü, korunmadığı ve değiştirilme-çalınma gibi tehditlere karşı geliştirilen savunma yöntemlerinin inceleneceği merkezde, siber güvenlik konularında toplumda farkındalığın arttırılması amaçlanıyor. 

Merkezin çalışmaları çerçevesinde önümüzdeki dönemde Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı da başlatılacak. Programda araştırma projeleri gerçekleştirilmesi ve bu alanda uzmanların yetiştirilmesi hedefleniyor.  

Programı bitirenler, özel sektörde ve kamuda siber güvenlik ve ilgili alanlarda istihdam edilebilecek. 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz