“2019, 2018 yılından daha iyi geçecek”

ASO Başkanı Özdebir, 2019 yılının 2018’e göre daha iyi geçeceğine inandığını söyledi.

Abone ol

ANKARA (DÜNYA) - Ankara Sanayi Odası’nın(ASO) yılın son meclis toplantısında konuşan Başkan Nurettin Özdebir, ABD ile olan ilişkiler yanı sıra Avrupa’daki Türk algısının değişmesi sebebiyle 2019 yılının, 2018’e göre daha iyi geçeceğine inandığını söyledi.

Özdebir, bu gelişmelerin Türkiye’ye yönelik ilgi artışıyla birlikte yeniden doğrudan ve portföy yatırımlarında artışı da getirmesini beklediklerini aktardı. Yılın ilk çeyreğindeki yüksek oranlı büyümenin giderek ivme kaybettiğini ve son çeyrekte negatif büyüme beklendiğini vurgulayan Nurettin Özdebir, gelişmekte olan ülkelerde de büyüme rakamlarının eksi yönde revize edildiğine dikkat çekti.

Türkiye’de cari açık bitmeden ve tasarruflar artmadan krizlerden çıkılamayacağını, aynı zamanda bağımsız bir ekonomiye de sahip olunamayacağını belirten Özdebir, sıkıntıların da üretimle aşılabileceğini ifade etti.

İstihdamın devamlılığı açısından kısa çalışma uygulamasına başlanmasının sevindirici olduğuna vurgu yapan Nurettin Özdebir, “İşletmelerin, yetişmiş elemanlarını kaybetmemesi açısından son derece önemli bir katkı oldu. Bu katkıdan dolayı hükümetimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Asgari ücretteki artışın beklentilerin üzerinde olduğuna değinen Özdebir, vergi dilimlerindeki düzenlemenin de asgari ücret baz alınarak düzeltilmesi gerektiğine işaret etti. ILO sözleşmesine göre asgari ücrette tarafların temsil yeteneği en yüksek olan kesim tarafından temsil edilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Nurettin Özdebir, bu noktada işveren kesimini TOBB’un temsil etmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyaç duyduğu yönündeki daha önce söylediği sözleri hatırlatan Özdebir, yurt dışında yaşayan başarılı Türklerin tecrübe ve bilgilerini Türkiye’ye yansıtmalarının önemli olduğunu bildirdi.

Güven arttı, vatandaş Türk Lirası’na geçiyor 30 yıldır oluşturulan ihracat pazarını kaybederiz “Türk dünyası bir araya geldiğinde küresel güce dönüşür” Küresel çapta çalışan sağlığı hâlâ risk altında Yazılımda yetenek yönetimi hayati önemde