ABD Başkanı Trump: Çin'i suçlamıyorum

ABD Başkanı Trump'ın Çin ziyaretinde, iki ülke arasında 250 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı. Çin lideriyle görüşmesi sonrası iki ülke arasındaki ticaret açığına değinen Trump, "Çin'i suçlamıyorum. Sonuçta kendi vatandaşları için başka bir ülkeden faydalanan bir ülkeyi kim suçlayabilir" dedi.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ziyareti, iki ülke arasındaki ticarete de ivme kattı. İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların değerinin 250 milyar doları bulduğu bildirildi. 

ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in katıldığı törende imzalanan anlaşmalar, Çin'e ABD yapımı çip, jet motoru, otomotiv yedek parçası satışını öngörüyor. 

Ayrıca iki ülke arasında kaya gazı ve sanayi alanlarında mutabakat anlaşması imzalandı.

Boeing'e Çin'den 37 milyar dolarlık uçak siparişi

Çin'in ulusal varlık fonu China Investment Corp (CIC) ve ABD bankacılık devi Goldman Sachs da, sanayi işbirliği fonu kurmak amacıyla stratejik anlaşma imzaladı. 5 milyar dolar değerindeki ortak fon, çeşitli alanlarda ABD'li şirketlere yatırım yapmayı hedefliyor. 

Öte yandan ABD'li Boeing şirketinin, Çin'den 37 milyar dolarlık 300 uçak siparişi aldığı bildirildi.

ABD Başkanı Trump, uzun süredir Çin'le 370 milyar doları bulan ticaret açığı hakkında sert açıklamalar yapıyor. Çin'i ticari ilişkilerde adil olmamakla suçlayan Trump, geçen hafta Çin'le ticaret açığı için "Korkunç ve utanç verici bir şey" demişti.

"ABD şirketleri adilce rekabet etmeli"

ABD Başkanı, Pekin'de Çin lideri Şi ile yaptığı görüşme sonrası açıklamasında ise, Çin'in iki ülke arasındaki farklılıklardan yararlanmasının normal olduğunu söyledi. Trump "Çin'i suçlamıyorum. Sonuçta kendi vatandaşları için başka bir ülkeden faydalanan bir ülkeyi kim suçlayabilir. Çin'e hak veriyorum" diye konuştu.

Trump, Çin ile ABD arasındaki kronik ticaret dengesizliğinin aşılması için somut adımlar atılması gerektiğinin kaydederek, "ABD, işçilere istihdam sağlayan Amerikan şirketlerinin mülkiyet haklarını korumaya bağlıdır. ABD şirketlerinin adilce rekabet etmeleri için Çin pazarına serbest şekilde erişim sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çin lideri Şi ise, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi bir başlangıç evresine girdiğini belirterek işbirliğine inandıklarını ifade etti.

"Dünya Kuzey Kore'ye karşı tek cephe olmalı"

Kuzey Kore krizine de değinen Trump, "Tüm sivil dünya Kuzey Kore'ye karşı tek cephe olmalıdır" dedi.

ABD Başkanı, Çinli mevkidaşı ile Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması konusunda aynı görüşlere sahip olduklarını belirterek, Pyongyang yönetimi üzerindeki ekonomik baskıyı artırmak için Pekin ile ortak hareket edecekleri mesajını verdi.

ABD şirketleri sınırlamalardan şikayetçi

Trump'ın Çin gezisine, ABD'nin birçok büyük şirketinden temsilciler de katılıyor. ABD şirketleri, Çin pazarına girişte yaşanan sınırlamalardan şikayet ediyor.

Çin'deki Amerikan Ticaret Odası Başkanı William Zarit, "İmzalanan anlaşmalar, ikili ilişkilerde güçlü ve canlı bir süreç yaşadığımızı gösteriyor, ancak bu seviyeyi yükseltmeliyiz çünkü ABD şirketleri Çin'de iş yaparken dezavantajlı konumda olmaya devam ediyor" dedi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak