Altın için 1000 dolar konuşuluyor

Altının 2014 yılında nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar onsunun 1000 dolara inebileceğini söylediler

Abone ol

İSTANBUL - Küresel kriz döneminde bütün oyuncuların güvenli liman olarak gördüğü altın, son aylarda düşüş trendine girdi. Küresel çapta büyük oyuncuların bazıları hala altın alınmasını önerse de içerideki oyuncular bu dönemde altından uzak kalınması gerektiğini düşünüyorlar.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, iskontolu tahvil alımlarının başlaması halinde altın fiyatlarının 2014 yılında kademeli olarak aşağı inebileceğini söyledi. Yıldırımtürk, "İlk etapta altının onsu 1.070-1.050 dolara sonra da 1000 dolara kadar gerileyebilir. Ben 2014 yılı için 1.250 dolardan 1000 dolarlara kadar gerileyebileceğini düşünüyorum" dedi.

Altındaki düşüşünün en büyük sebebinin Amerikalı büyük fonların ellerinde yüklü miktarda altın olmasından kaynaklandığını belirten Yıldırımtürk, "Bu yıl doların 2 TL olmasına kimse ihtimal vermiyordu. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde de dövizde aşırı talep olur da TCMB değişik enstrümanlarla bunları önlemeye çalıştığı halde başarılı olamazsa, dolardaki yükseliş altının iç piyasa fiyatının daha sınırlı gerilemesinde etkili olabilir. Benim düşüncem altının gramının en az 2 yıl 65-75 TL aralığında seyretmesi yönünde" ifadelerini kullandı.

Yıldırımtürk, dışarda altın fiyatları düşerken içerdeki vatandaşın borcunu kapatmak amaçlı altın alımı yapabildiğine değinerek, bunun sadece Türkiye'de değil aynı şekilde Ortadoğu ülkelerinde hatta Hindistan'da da görülebileceğine işaret etti.

[PAGE]

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu da faizler yükseldikçe altındaki düşüşün hızlanabileceğini vurguladı. Kalyoncu, "Beklenti, altının onsunun 1.200 doların altına kadar sarkması yönünde ama ben 1.100-1.200 dolar arasında denge olacağını düşünüyorum. 1.100 dolarlara doğru düşüşlerde fiziksel talep artacak ve fiyat 1.100 -1.200 dolar arası dengelenecektir. Hedge fonları açığa satışlarını hızlandırabilir ancak bu açığa satışları da seviye 1.100 dolara yaklaştıkça donduracaklardır. Hatta pozisyon kapamaya başlayacaklardır diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kalyoncu, bu anlamda 2014 yılının satıcılı geçmesinin ve 1.100 dolar seviyeleri kapandıktan sonra tekrardan 1.200 dolar seviyelerine çıkma çabasının olacağına dikkati çekerek, "Fiziksel talebin de 1.100 dolar seviyesinde geleceğini düşünüyorum. Altının yeniden güvenli liman olup olmaması, tamamen yatırımcıların altın almaya yönelmesi ile alakalı bir durum . Finans sistemine olan güven sarsılmadıkça altına yöneliş olmayacaktır" diye konuştu.

[PAGE]

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise altının 2014 seyrini görebilmek için Fed'in 18 Aralık'ta ne açıklayacağının önemli olduğunu vurgulayarak, "Şu ana kadarki süreçte talep oldukça zayıf seyretmişti. Buna bağlı olarak altını destekleyici faktörler yeterince etkili olamamıştı. Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam değişimi verisi 18 Aralık Fed toplantısına kadar altına bir yön verebilir" dedi.

Karabulut, bu durumda yükselişler için beklentiden düşük gelecek verilerle beraber Fed'in 18 Aralık'ta tahvil alımlarına devam kararı vermesi gerektiğini dile getirerek, tapering ihtimali canlı kaldığı sürece altında yükselişlerin anlamlı olmayacağını söyledi.

Olumsuz ABD veri akışı ve aralıkta Fed'in parasal genişlemeyi azaltmaması durumunda altının 2014 yılının ilk çeyreğinde 1.300 dolar seviyesi üzerine toparlayacağını beklediklerini belirtti.

Karabulut, altında yükseliş için 1.250 dolar seviyesinin önemli direnç seviyesi olarak göründüğüne dikkati çekerek, "Altında 1.300 dolar seviyelerinin üzerine toparlanma için 1.250 dolar ve 1.270 dolar dirençlerine bakılmalıdır. 1.200 dolar seviyesi aşağıda önemli bir sınır oluşturuyor. Kırılması halinde 1.180 dolar ve 1.150 dolar destekleri izlenecektir" dedi.

Şu anki seyrin altın için güvenli olmadığını, önce önemli bir seviyenin destek alınması gerektiğini, Fed'in politikaları şekillenmeden altının bir yön bulamayacağını ifade etti.

Karabulut, bu yüzden altını olanların tutmaları, altın almayı düşünenlerin ise biraz daha beklemesinin şu an için iyi göründüğünü söyledi.

Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL