Asya'dan 2 milyar dolarlık yatırım

Türkiye'yi Avrupa ve Orta Doğu pazarına geçiş noktası olarak gören Asyalı yatırımcılar, 2016'da 2 milyar dolar yatırım yaptı.

Abone ol

Türkiye'yi, Avrupa ve Orta Doğu pazarı için geçiş noktası olarak gören Asyalı yatırımcılar, son yıllarda birçok Türk şirketine yatırım yaptı. EY verilerine göre Çin'den Hindistan'a, Japonya'dan Malezya'ya kadar birçok Asyalı yatırımcı, 2016 yılında 15 Türk şirketine ortak oldu ya da satın aldı.

2016 yılında Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırım tutarı 6 milyar 714 milyon dolar olurken, bunun 2 milyar 6 milyon doları Asya Bölgesi'nden geldi. Aynı dönemde Asyalı birçok firma, Avrupa ve Orta Doğu pazarına kapı aralamak için Türk şirketleriyle masaya oturdu.

EY verilerine göre, 2016 yılında 15 Asyalı şirket, Türk şirketlerinin ya tamamını satın aldı ya da değişik oranlarda ortak oldu. Bu dönemdeki satın almalar inşaattan sağlığa, bilişimden eğlenceye kadar birçok sektörde farklılık gösterirken, işlem değeri açıklananlar arasında en büyüğü Güney Koreli CJ CGV tarafından Nisan 2016'da yüzde 100'ü 689,2 milyon dolara satın alınan Mars Entertainment Group olarak kayıtlara geçti.

Türkiye Uzak Doğulu firmaların hedefinde

Eski İpek Yolu'na bakıldığı zaman Türkiye'nin bir geçiş noktası olduğunu ve lojistik anlamında önem taşıdığını dile getiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Asya-Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, hem liman işletmelerinde hem de lojistikteki avantajından dolayı başta Çin olmak üzere Uzak Doğulu firmaların hedefinde olduğunu ifade etti.

"Gümrük vergilerinin yüksek olması yatırımcıyı Türkiye'ye çekiyor"

"Türkiye'de üretim AB'ye vergisiz satış sağlıyor" diyen Kolbaşı, Çin menşeli ürünlerde gümrük vergileri yükseldiği için firmaların buraya gelip üretim yapmaya pozitif baktıklarına işaret ederek, "Çünkü Türkiye'nin iç pazar dinamiği, üretimlerinin maliyetlerini kaldıracak kadar büyük. Tabii bu bazı sektörlerde değişiyor" diye konuştu.

Coğrafi konum etkili sebep

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler ise Asya'dan Türkiye'ye yatırımların son dönemde artmasının sebeplerinin başında Türkiye'nin coğrafi konumunun geldiğini söyledi.

Asyalı yatırımcıların Türkiye'yi, Avrupa ve Orta Doğu'ya önemli bir geçiş noktası olarak gördüğünü vurgulayan Cantekinler, "Türk şirketlerinin hem Orta Doğu'da hem de Avrupa'da müşteri bazına sahip olmaları ve aynı zamanda ucuz iş gücüne sahip olması özellikle Asyalı otomotiv şirketlerini cezbeden önemli etkenler olarak ön plana çıkıyor" dedi.

Asyalı yatırımcılar uzun vadeli yatırımlar peşinde

Cantekinler, son yıllardaki yatırımlara bakıldığında sadece otomotivde değil, yiyecek-içecek, bilişim ve sağlık sektörlerinde de yatırımlar gördüklerine işaret ederek, "Asyalı yatırımcıları diğer ülkelerle kıyasladığımızda, daha uzun dönemli stratejik yatırımlar yaptıklarını söyleyebiliriz. Türkiye koşullarına ve şirket kültürüne uyum sağlama konusunda oldukça başarılı olabiliyorlar. Yatırımlarının performansı düşük olarak seyrettiğinde bekleme veya yeniden yapılandırma gibi opsiyonları kullanmayı, doğrudan ülkeden çıkış yapmaya tercih edebiliyorlar" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Filistin tasarısı BM'de onaylandı Borsa günü düşüşle tamamladı Rakının ardından bira ve viskiye zam için tarih verildi Özel: Sonuç alamıyorsak o zaman mücadele edeceğiz Altının kilogram fiyatı 2 milyon 475 bin liraya yükseldi