Başbakan, Macaristan'dan vize kolaylığı istedi

AB ile tam üyelik müzakeresi yürüttüğü halde vize muafiyeti verilmeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, Macaristan'dan iş insanları için vize kolaylığı istedi.

Abone ol

Filiz COŞKUN

ANKARA - Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri yapıp da vize muafiyeti kolaylığı olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Bu da Avrupa Birliği'nin ayıbı diye düşünüyorum. Çünkü daha müzakereye başlamayan ülkelere bile vize muafiyeti uygulayan Avrupa, 40 yıldan fazla bir süredir tam üyelik müzakerelerini yapan Türkiye'ye elinden gelen zorluğu göstermeye devam ediyor" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye-Macaristan İş Konseyince düzenlenen Türkiye-Macaristan İş Forumu toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, geçen yıl 18 Mart'ta başlatılan vize kolaylığına yönelik anlaşmanın mürekkebi kurumadan yürürlükten kalktığını belirterek, " Bu, tabii Türkiye'nin Avrupa Birliği hakkındaki ilk hayal kırıklığı değil, son da olmayacak" diye konuştu. Yıldırım, Türkiye ’nin bulunduğu konum itibarıyla sadece Balkanlar değil, AB'nin güvenliğini de bir anlamda temin ettiğini belirterek, "Özellikle Ortadoğu'da yaşanan savaş ve karışıklıkların Avrupa'ya sirayet etmemesi eğer bugün mümkünse bunun en önemli sebebi Türkiye'nin bu bölgede bu olayları kontrol ediyor olması ve mülteci akınını durduruyor olmasıdır. Ancak bunun Avrupalı dostlarımızın çok iyi takdir ettiklerini söylemek mümkün değil" diye konuştu.

Vize kolaylığı istedi

İki ülke arasındaki ticaretin artması için ulaşım ve erişimin her şeyin başında geldiğini belirten Yıldırım, Budapeşte-İstanbul arasında günde üç sefer yapıldığını ancak vize konusunda sıkıntı yaşandığını söyledi. Yıldırım, "Vizelerde sıkıntı var. Sayın Başbakan, vizeleri iş adamlarından başlamak üzere biraz gevşetmemiz lazım. Sadece hava, kara yolunun, bağlantıların kolay olması yetmiyor, insanların seyahatini kolaylaştıracak tedbirler lazım. Tabii Avrupa Birliği, Schengen rejimi, bunlar anlaşılabilir ama ikili ilişkileri geliştirmek istiyorsak, mutlaka vize kolaylığını dikkate almamız lazım. Özellikle iş adamlarının bugün en büyük ihtiyacı bu diye düşünüyorum" dedi.

"Üçüncü ülkelerde iş yapabiliriz"

Türkiye ve Macaristan’da yapılan yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başbakan, Macaristan’da lojistik, sanayi, hizmet sektörleri, 100 milyon dolar civarında yatırım, 500 üzerinde yatırımcının bulunduğunu, Türkiye’de de 40 civarında Macar yatırımcının 20 milyon dolar tutarında yatırımın bulunduğunu kaydetti. Yıldırım, "Bunların artması lazım. Ayrıca Macar-Türk yatırımcılar, üçüncü ülkelerde de birlikte iş yapabilirler. Geçen yıl Afrika'ya yapılan açılım toplantısından sonra bu yönde bazı ufak tefek gelişmeler olduğunu gözlemliyoruz. Macar ve Türk firmalarının Afrika'ya gitmesi için büyük potansiyel var. Çünkü Türkiye'den Afrika'ya 44 noktaya doğrudan uçuş var" dedi. Yıldırım, Macaristan ile eğitim, bilim teknoloji ve araştırma-geliştirme konularında büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi.

"Türkiye önlemeseydi Avrupa sığınmacı akınına uğrayacaktı"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise "Türkiye karşısında olan AB ülkelerinden açıklamalar olduğunda Macaristan bunlara asla katılmayacak. Macaristan Türk halkının yanında olacak.Türkiye önlemeseydi Avrupa sığınmacı akınına uğrayacaktı. Türkiye, Avrupa'yı koruyor. Bunun için Türkiye'ye takdir ve saygı söz konusu" dedi. Macaristan'da yatırım yapmak isteyenlere tavsiyelerde de bulunan Orban, "Eğer iş yapmak istiyorsanız Macarları provoke etmeyin, onlara ders vermeyin. Macarlar da Türkler gibi bu konuda. En önemlisi saygı gösterin. Macaristan 10 milyonluk bir ülke, ancak bin yıllık tarihe sahip" diye konuştu. Orban, Türk yatırımcılara "Devasa bir Türkiye, devasa bir Orta Avrupa emrinize amadedir. Biz, bu veriler ve imkanlarla iş yapamazsak hiçbir şey yapamayız" diye seslendi.

Macar Eximbank Türkiye'ye yaklaşık 255 milyon dolarlık kredi hacmi açtı

Başbakan Binali Yıldırım ve Macari̇stan Başbakanı Vi̇ktor Orban'ın katılımıyla JW Marriott Otel'de gerçekleştirilen "Türkiye-Macaristan İş Forumu"nun açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Macar Eximbankın Türkiye'ye yaklaşık 255 milyon dolarlık, Türk Eximbankın da Macaristan'a yaklaşık 750 milyon dolarlık kredi hacmi sunduğunu belirtti. Zeybekçi, "Akıl bize diyor ki; Türk Eximbank ile Macar Eximbank’ı bir araya gelsin, Türk ve Macar sanayici ve yatırımcıları üçüncü ülkelerde yatırımda bulunacağı zaman bu projeleri desteklesin. Macar Eximbank Başkanı ile yemekte bir araya geldiğimizde bunu bizzat görüştüm. Türk Eximbank’a da bu talimatı verdik. Bu anlamda zaten bir ön görüşme vardı, bunu somut bir anlaşmaya dönüştürüyoruz" dedi.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı?