Başçı: Ekonomide U dönüşü başladı

TCMB Başkanı Erdem Başçı, Reel Efektif Döviz Kuru'nun (REK) 120’yi aşması durumunda ölçülü faiz indirimine gidebileceklerini açıkladı.

Abone ol

MARDİN - Türkiye için "düşük faiz-dengeli büyüme" modelinin daha uygun olduğunu belirten MB Başkanı Erdem Başçı, 2013 yılı ilk çeyreğinde toparlanma olduğuna işaret ederek, "Çok güçlü olmasa da ilk çeyrekte ekonomide U dönüşü başladı" dedi. 2013'ün dengeli büyüme yılı olacağını belirten Başçı, "MB olarak dengeli büyümeyi desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ile Dünya Gazetesi tarafından ortaklaşa düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansta konuştu.

Bu arada Başçı, Reel Efektif Döviz Kuru'nun (REK) 120’yi aşması durumunda ölçülü faiz indirimine gidebileceklerini açıkladı.

'Güven' parasal teşvikten daha değerli

Başçı, il bazında reel sektörün nabzını tutacak yeni bir çalışma başlattıklarını ve bu çalışmanın sonuçlarının Para Politikası Kurul Toplantısı'nda değerlendirileceğini de söyledi.
Özel sektörde yapılan bir ankete göre Türkiye için büyüme beklentisinin şu anda yüzde 4'e yakın olduğuna da değinen Erdem Başçı, "Önemli olan ekonomiye güven enjekte etmek, para enjekte etmek tek başına yeterli olmuyor. Emtia fiyatlarında güçlü bir enflasyonist baskı gelmiyor. Tüketiciler ve işadamları geleceğe güvenmiyorsa harcamıyor ve yatırım yapmıyor. Tüketici için olduğu kadar devletler içinde güven çok önemli, Almanya için bu güven var ama bazı ülkeler için zayıflamış durumda. Türkiye'de devletin borcunu ödeyeceğine dair giderek artan bir güven var. Maliye politikasında ‘güven', parasal teşvikten daha değerlidir" diye konuştu.

"Avrupa'da işler iyi gitmiyor"

Euro Bölgesi'ndeki işsizlik oranının çok endişe verici bir seviyede olduğunu ve ABD'de ise işsizlikte hafif bir düşüş gözlemlendiğini ancak orada da tatmin edici bir düşüş olmadığını ifade eden Başçı, "Gelişmekte olan ülkelerde büyüme ile ilgili biraz daha olumlu konuşmak mümkün, özellikle Asya ülkelerinde resim biraz daha olumlu. Ancak orada da Çin başta olmak üzere büyümede biraz yavaşlama var. ABD'de durum nispeten biraz daha ılımlı, Japonya'da biraz belirsizlik var. Avrupa'da işler iyi gitmiyor, Euro Bölgesi'nde ise öncü göstergeler büyüme yerine küçülmeye işaret ediyor " dedi.

"Genişlemeci politikanın etkisini ilk çeyrekte göreceğiz"

Para Politikaları hakkında da değerlendirme yapan Başçı, Eylül ayından itibaren ihtiyaçtan fazla likidite enjekte ettiklerini belirterek, "Uyguladığımız politikanın büyümeye bir miktar olumsuz etkisi oldu, bunu kabul etmek lazım" dedi.

Yılın ilk 3 ayında işlerde hafif bir toparlanma olduğu sinyalleri geldiğini kaydeden Başçı, "Son çeyrekteki genişlemeci politikaların etkilerini ilk çeyrekte göreceğiz” dedi.

"Kurla ilgili garanti yok"

Türkiye’nin artık çok daha az dalgalı bir döviz kuruna sahip olduğunu beliren Başçı, kurla ilgili kesinlikle bir garanti vermiyoruz, sadece oynaklığı yumuşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Türkiye'de döviz kuru oynaklığının cari açık veren ülkeler içinde en düşük seviyeye geldiğini vurgulayan MB Başkanı Başçı, “Yüzde 15 kredi büyümesinin her üzerine çıkıldığında biz adım attık, atmaya da devam edeceğiz, bu bankacılık sektörü için iyi bir şey, ihtiyatlı bir politika…

Reel kur endeksinde aynı söylemimize devam ediyoruz, Reel Efektif Kur 120'nin üzerine çıktığını PPK tespit ederse gene ölçülü bir politika faiz indirimi araç olarak kullanılabilir” diye konuştu.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...