Beş aylık kimya sektörü ihracatı 7,4 milyar dolar

Türkiye'nin ihracatı mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, kimya sektörünün ihracata katkısı mayıs ayında 1 milyar 597 milyon dolara ulaştı

Abone ol

İSTANBUL  - Kimya sektörünün Ocak-Mayıs dönemindeki toplam ihracatı 7 milyar 401 milyon dolara yükseldi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) açıklamasına göre, Türkiye'nin ihracatı mayıs ayında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, kimya sektörünün ihracata katkısı mayıs ayında 1 milyar 597 milyon dolara ulaştı.

Otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer alan sektör, geçen ay en fazla ihracatı Irak, Umman ve Malta'ya yaptı. Bu dönemde 93 milyon dolarla, ihracat artışında öne çıkan ülke Umman oldu.

Ocak- Mayıs dönemindeki 7 milyar 401 milyon dolarlık ihracatta birinci Irak, ikinci Almanya ve ve üçüncü sırada Mısır yer aldı. Bu ülkeleri, Malta, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya, Rusya, İran, ABD, Azerbaycan-Nahçıvan izledi.

Kimya sektörünün Ocak-Mayıs dönemindeki toplam ihracatı 7 milyar 401 milyon dolara yükselirken, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 141, Ürdün'e yüzde 103 ihracat artışı yaşanırken, Umman'a yapılan kimya ihracatındaki artış 5 aylık dönemde yüzde 207 oldu.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, mayıs ayı ihracat rakamlarının beklentilerin üzerinde olduğunu belirterek, "Sektörümüz iyi çalıştı ve bunun karşılığında da iyi bir ihracat artışıyla mayıs ayını geride bıraktı" dedi.

Kimyanın yanı sıra diğer sanayi sektörlerinde de ciddi bir artış olduğuna dikkati çeken Akyüz, bu durumun yılsonu için önemli bir ipucu verdiğini ve yılın ikinci yarısına dair umutlarını artırdığını kaydetti.

Akyüz, kimya sektörünün AB'ye ihracat ortalamasının yüzde 45 olduğunu belirterek, bu rakamın Türkiye ihracat ortalamasının yüzde 10'un üzerinde olduğu bilgisini verdi.

İKMİB Başkanı Akyüz, komşu ülkelerde sıkıntıların halen devam ettiğini vurgulayarak, "Ancak ihracat artışımızda Almanya, İngiltere, İtalya ve Yunanistan gibi AB ülkelerindeki toparlanmanın büyük etkisi var. Üç yıl öncesinde ekonomisi kötü olan bu ülkelere ihracatımız artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz