Doğalgaza zam 'mecburiyetten'

Maliye Bakanı, fiyatlardaki değişikliklerin dışa bağlı olduğunu, hükümette mal etmemek gerektiğini söyledi

Abone ol

ANKARA -  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaz zamlarıyla ilgili olarak,''Tabii zamlar hiçbir zaman hoş değil. Ama bunları yapmak mecburiyetinde kalındığı için yapılıyor. Yoksa kimse arzu ederek, sevinerek zam yapmaz. Eldeki maliyetler belli. Doğalgaza yansımalar; bazı devletlerden aldığımız doğalgaz 6 ay sonra yansıyor. Petrole göre 6 ay sonra yansıyor. Yapılan anlaşmalar öyle...Bazıları da 9 ay sonra yansıyor. Demek ki 6 ay, 9 ay önceki fiyatları nazarı itibara almak icap ediyor. Tabii bunun çıkışı olduğu gibi inişi de olacak. Bunu da önümüzdeki aylarda herhalde bazı indirimler olur diye düşünüyorum.''dedi.

Unakıtan, zamda BOTAŞ'ın alacaklarının etkisi olup olmadığı sorusu üzerine, konunun maliyet unsuru olduğunu belirterek, maliyetlerle alacakların karıştırılmaması gereğini vurguladı.

Dolardaki düşüşün doğalgaza yansımasının ne zaman planlandığı sorusuna Unakıtan, otomatik fiyatlandırmaya geçildiği için bunun otomatik olarak hesaplandığını hatırlatarak, bu konuda hükümetin bir dahli olmadığını, dışarının etkileriyle olduğunu kaydetti. Gerek elektrikte gerek doğalgazda otomatik fiyatlandırma olduğunu hatırlatan Unakıtan, ''Dışarıda artışlar olduğu ve buraya yansıdığı zaman, onlar da müspet veya menfi olarak buraya yansıyor'' dedi.

Unakıtan, ''Petrole yapılan zamları düşünecek olursanız, 10 ayda yüzde 80 değil, yüzde 180 bile oldu, 300 oldu, 500 oldu. öyle zam oldu. Petrol fiyatları eskiden 23 dolardı, şimdi 150 dolarlara kadar çıktı, hepimiz gördük. O bakımdan 80'i, 40'ı öyle hesaplayın'' diye konuştu.

"Hükümete mal etmeyin"

Bir gazetecinin, ''Memura yüzde 5 zam, doğalgaza yüzde 80 zam. Memur nasıl bunun altından kalkacak?'' sorusuna karşılık Unakıtan, şunları söyledi:

''Efendim memurun maaşına yapılan eldeki imkanlara göredir. Eldeki imkanlara göre, memura maaşına zam yapıyoruz. Memuru hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz de. Geldiğimiz günden beri enflasyonunun neredeyse iki misli artışına kadar, biz, reel olarak artı zamlar verdik. Bunları hepiniz biliyorsunuz. Memur oturup da bütün maaşıyla doğalgaz kullanıyor diye bir şey yok, söz konusu değil. Harcamaların içinde belli bir kalemdir. O kalemde de bir artış söz konusudur. Gerçekleri hepimiz bilelim. Ama dışa bağlı olarak gelişen bu durumu getirip de hükümete mal etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum.''

Unakıtan, ''Vatandaşa bir tavsiyeniz var mı? Kış yaklaşıyor...'' sorusuna ise ''Ben de bir vatandaşım'' karşılığını verdi.

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı