Ekmekte zam düşünülmüyor

Önümüzdeki 2-3 ay içinde ekmeğe zam yapılmayacak

Abone ol

BURSA - Türkiye Fırıncılar Federasyonu, önümüzdeki 2-3 aylık dönemde ekmekte zammının düşünülmediğini açıkladı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Kervansaray Termal Otel'de düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Bursa'daki fırıncıların sorunlarını uzun süredir yakından takip ettiklerini, yerinde tespit için yönetim kurulu toplantısını bu şehirde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toplantıda sektörün sorunlarını masaya yatırdıklarını, üyelerin taleplerini dikkate aldıklarını ifade eden Balcı, büyük şehirlerdeki fırıncıların genellikle belediye fırınlarından şikayet ettiğini bildirdi.

Türkiye'de ciddi oranda fırın enflasyonu yaşandığını, bunun da fiyatları olumsuz etkilediğini dile getiren Balcı, şöyle konuştu:

"Ekmek fiyatları yaklaşık 15-16 aydır değişmiyor. Son zamlandığında kilogram fiyatı 2,5 liraya çıkarılmıştı. Bunun üzerinde fiyat yoktu. Fırıncıların gösterdiği fedakarlıklar sonucunda bugüne kadar zam yapılmadı. Bizler bu olumlu tablonun sürmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Mevcut şartlara göre önümüzdeki 2-3 aylık dönemde ekmekte zam düşünülmüyor. Fırın enflasyonu yüzünden fırıncılarımız, yüzde 15-20 kapasite ile çalışıyor. Bu da maliyetlerin yükselmesine ve ekmek fiyatlarının artmasına yol açıyor. Fırıncılarımız yüzde 40 kapasite çalışmaları durumunda mevcut fiyatlar uzun süre korunabilir."

Bir gazetecinin, "Buğdayda yüksek rekolte beklentisi var. Buna bağlı olarak un fiyatlarının düşmesi ekmek fiyatlarını aşağı çeker mi?" yönündeki sorusu üzerine Balcı, "Fiyat düşüklüğü yaşanması olanaksız. Fırıncıların diğer giderleri un fiyatlarındaki gerilemeyi karşılıyor. Örneğin fırıncılar, 6 ayda bir çalışanlarının ücretlerine zam yapıyor" dedi.

Balcı, belediyelerin ekmekten elini çekmesini isteyerek, şunları kaydetti:

"Belediyeler vatandaşa ucuz ekmek verdiği gerekçesiyle üretim yapıyor. Belediyeler, fırıncılarla anlaşarak da bu işi yapabilir. Bizler, bunun için ilave para istemiyoruz. Dar gelirlinin her zaman yanındayız. Belediyeler, fırınlarını kapatıp satış noktalarını bize devretsinler, tespit edilen dar gelirliye yarı fiyatına ekmek vermeye hazırız."

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü Cevdet Yılmaz’dan Huawei'ye ‘yatırım artırma’ çağrısı "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok"