”Eximbank, ihracata 107,4 milyar $ destek sağladı”

Türk Eximbank'ın 1997-2005 dönemi ve 2006 yılı bilançoları, KİT Komisyonu'nda genel görüşe sunuldu

Abone ol

ANKARA - Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Türk Eximbank'ın 1989'dan bu yana, ihracata 107 milyar 398 milyon dolar finansal destek sağladığını bildirdi.

Bu yılın ilk 10 ayında sağlanan finansal desteğin ise 7 milyar 933 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Kılıçoğlu, yıl sonunda toplam desteğin 10 milyar doları aşmasının beklendiğini ifade etti.

Türk Eximbank'ın 1997-2005 dönemi ve 2006 yılı bilançoları, KİT Komisyonu'nda genel görüşe sunuldu.

Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu, KİT Komisyonunda yaptığı konuşmada, Türk Eximbank'ın, ihracatçılara, yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitlerle, yatırımcılara, uluslararası nakliyecilere, turizmcilere ve döviz kazındırıcı sektörlere nakdi kredi ve gayri nakdi kredi desteği sağladığını anlattı.

İhracatın kısa vadeli finansmanında yoğunlaşan bankanın, orta ve uzun vadeli ülke kredi ve proje finansmanı imkanı sağladığını belirten Kılıçoğlu, ihracat kredi sigorta programları kapsamında 204 ülkeye yapılan ihracatın, ticari ve politik risklere karşı teminat altına alındığını kaydetti.

Kılıçoğlu, kredi kullandırımında KOBİ'lere öncelik tanındığını da belirterek, KOBİ kredilerinin payının yaklaşık yüzde 35 olduğunu ve bankanın yılda ortalama 8 milyar dolarlık kredi ve sigorta desteği sağladığını bildirdi.

İhracattaki payı yüzde 13,5

Türk Eximbank'ın 1989-2008'in ilk 10 aylık döneminde ihracata sağladığı 107 milyar 398 milyon dolarlık finansman desteğiyle, söz konusu dönemde gerçekleşen 794 milyar 756 milyon dolarlık ihracattaki payının, yüzde 13,5 olduğuna işaret eden Kılıçoğlu, 1987 yılından günümüze Türk Eximbank'a, Hazine Müsteşarlığı'ndan toplam 2,6 milyar dolarlık destek sağlandığını kaydetti. Kılıçoğlu, sektöre sağlanan desteğin ise 107,4 milyar dolar olduğunu bir kez daha vurguladı.

Kılıçoğlu, 31 Ekim 2008 tarihi itibariyle toplam 23 ülkeye, 2 milyar 204,1 milyon dolarlık ülke kredisi kullandırıldığını belirterek, bu kredilerden faizleriyle birlikte 2 milyar 514,5 milyon dolarlık tahsilat yapıldığını söyledi.

Türk Eximbank'ın aktif büyüklüğünün 3,6 milyar dolar, bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün ise 532 milyar dolar olduğunu kaydeden Kılıçoğlu, Türk Eximbank'ın kredi aktif oranının da yüzde 83 olduğunu ifade etti.

Bankanın ödenmiş sermayesinin 1 milyar YTL olduğunu ifade eden Kılıçoğlu, bankanın, yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan yıllık ortalama 750 milyon doların üzerinde borçlanabildiğini, bankanın 2002'den beri toplam 1,1 milyar dolar kar ettiğini ve bu karın kredi olarak tekrar ihracatçıların hizmetine sunulduğunu söyledi.

2008 yılı faaliyetleri

Genel Müdür Kılıçoğlu, Ocak-Ekim 2008 döneminde, 3,7 milyar dolar kısa vadeli ihracat kredisi ve 4,2 milyar dolar ihracat kredi sigortası olmak üzere, toplam 7,9 milyar dolarlık destek sağlandığını kaydederek, kısa vadeli kredilerin yüzde 35'inin KOBİ'lere kullandırıldığını söyledi.

2008 yılı sonunda toplam desteğin 10 milyar doları aşmasının öngörüldüğünü belirten Kılıçoğlu, TL kredilerinin faiz oranlarının piyasadaki en düşük oranlar olduğunu da kaydetti.

İlave 1 milyar dolarlık kaynak

Kılıçoğlu, küresel finans piyasalarında kaynak imkanlarının büyük ölçüde daraldığı ve maliyetlerde önemli sıçramaların yaşandığı mevcut konjonktürde, Türk Bankacılık Sektörünün kredi kullandırma konusunda daha çekimser davrandığını ifade ederek, bu durumda Türk Eximbank'a yönelik kredi talebinde artış yaşandığını söyledi.

Bekleyen kredi talebinin 350 milyon dolar olduğunu ve bu talebin daha da artmasının beklendiğini vurgulayan Kılıçoğlu, artan talebin karşılanabilmesi için, Hazine tarafından bankaya, sermaye veya sermaye benzeri kredi şeklinde asgari 1 milyar dolarlık ilave kaynak sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kılıçoğlu, bankanın faaliyetlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için, hukuki altyapısını yeniden düzenleyen bir kanun tasarısının hazırlandığını da hatırlatarak, tasarıya son halinin verildiğini ve Başbakanlığa sunulacağını sözlerine ekledi.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...