Havayolu şirketleri parayı kahveden kazanıyor

THY’nin aralarında bulunduğu 240 havayolu şirketini çatısı altında toplayan Uluslararası Hava taşımacılığı Birliği IATA havacılık endüstrisine yönelik 2013 yılı kar beklentisini 12.7 milyar dolara, toplam gelir tahmini de 711 milyar dolara yükseltti.

Abone ol

CAPE TOWN - Necmi Çelik bildiriyor-Dünyada THY de dahil 240 havayolu şirketi altında toplayan ve yolcu trafiğinin yüzde 84’ünü temsil eden Uluslararası Hava taşımacılığı Birliği IATA, havacılık endüstrisine yönelik 2013 yılı kar beklentisini 12.7 milyar dolara, toplam gelir tahmini de 711 milyar dolara yükseltti.

IATA’nın kar tahmini Mart ayında yapılan ilk öngörü olan 10.6 milyar doların 2.1 milyar dolar daha üzerinde olmasına karşın havacılıkta kar marjının düşük kalmaya devam ettiğini ve bu yılki kar marjı tahminin yüzde 1.8 olduğunu söyleyen IATA Başkanı Tony Tyler " Çok zor bir iş yapıyoruz. Birçok hava yolu şirketi rekabet ortamında karlı kalabilmek için mücadele içinde. Havayollarında ortalama kar rakamı yolcu başına 4 dolar gibi çok küçük bir rakama denk geliyor. Bu rakam birçok ülkede bir sandviç ya da kahve parasından daha düşük. Havayolu şirketleri gelirlerini toplam maliyetlerinin üzerinde tutmak için büyük bir çaba içindeler.Ekonomik durumun zayıf olduğu ve petrol fiyatlarının da 108 dolar gibi yüksek seyrettiği bir ortamda havayolu şirketlerinin küçük oranda bile olsa kar üretmeleri önemli bir başarı sayılmalı" dedi.

"TOPLAM YOLCU SAYISI TARİHTE İLK KEZ 3 MİLYAR KİŞİYİ GEÇECEK"

IATA’nın Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde gerçekleşen 69. Yıllık Genel Kurul toplantısında havacılık sektörüyle ilgili kapsamlı bir konuşma yapan Tony Tyler " Hava yolu şirketleri uçak koltuklarına her gün daha fazla yolcu almayı başarıyorlar. Tarihimizde ilk kez doluluk oranları yüzde 80’i geçmiş durumda.Toplamda yolcu kapasitesi bu yıl yüzde 4.3 artmasına karşın kapasite artışı yolcu talebindeki yüzde 5.3’lük rakamın altında kalacak.Sektöre dahil olan yeni uçak sayısı her yıl artmasına karşın kapasite artışı 2012’den sonar 2013’te de yolcu talebinin altında kalacak.Tüm bölgelerde yolcu talebinin koltuk kapasitesinin üzerinde artmasını bekliyoruz" diye konuştu. Tyler,2013’de hava yolları ile seyahat eden toplam yolcu sayısının tarihte ilk kez 3 milyar sınırını geçerek 3 milyar 13 milyon kişiye ulaşacağını söyledi.

-EN GÜVENİLİR DÖNEM-

Ticari havacılığın Ocak 2014’te 100.yılını kutlayacağını belirten Tyler "Hava yoluyla seyahat havacılık tarihinin en güvenli dönemini yaşıyor. Her gün 8.5 milyon yolcuyu ve 143 bin ton kargoyu güvenle taşıyor olmamız havacılığın hem modern hayatın hem de ticaretin ayrılmaz bir parçası olduğunu gösteriyor. 2012 yılında 240 IATA üyesi arasında batılı jetlerde tek bir kaza olayı yaşanmadı.Ancak batılı jetler dışında kalan tüm uçak türlerini de dikkate aldığımızda daha gidilecek yolumuz var. 2012 yılında toplam 75 uçak kazası yaşanırken bu kazalar sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 414 oldu. Bu rakamlar canlarını bize emanet edenlere karşı ne kadar büyük bir sorumluluk taşıdığımızı gösteriyor.Ölümcül olsun ya da olmasın her bir kaza hem havacılık endüstrisini hem de hükümetleri hava yolu ile seyahati çok daha güvenli yapma konusunda kararlılığını daha da arttırıyor"diye konuştu. Tony Tyler coğrafi olarak en kötü durumun Afrika kıtasında olduğunu belirterek "En büyük zorluk global kazalarda ortalamadan 18 kat daha kötü olan Afrika kıtasında yaşanıyor. Ancak Afrika’daki hava yolu şirketleri 2015 yılına kadar dünya standartlarına ulaşma sözü vermiş durumdalar.Dünya klasında uçuş güvenliği Afrika’da da mümkün. Avrupa Birliği de bu gelişmeleri dikkatle izlemeli. AB’nin getirdiği yasak listesinin Afrika’da uçuş güvenliğine hiçbir faydası olmadı.Bu nedenle AB bu yaklaşımını yeniden gözden geçirmeli" dedi. (

Binance'in eski CEO'suna 4 ay hapis cezası Eksun Gıda'dan 413 milyon liralık net kar Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi