”IMF ile gözetim anlaşması yeterli”

MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, IMF ile yürütülen programın başarıyla sönuçlandığını belirtti

Abone ol

MALATYA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, bundan sonra IMF ile sadece program sonrası gözetim anlaşması yapılmasının yeterli olacağını düşündüklerini bildirdi. 

Ömer Cihad Vardan, Yeşilyurt ilçesinde düzenlediği basın toplantısında, ekonomideki iyileşmenin IMF'nin mi, hükümetin mi sayesinde olduğu yönündeki bir soru üzerine, 1999'da IMF ile yapılan kredili stand by anlaşmasının geçtiğimiz Mayıs ayında tamamlandığını hatırlattı. Hükümetin söz konusu anlaşmada programa uyduğu için başarılı olduğunu kaydeden Vardan, şöyle devam etti: 

"MÜSİAD olarak bundan sonra IMF ile sadece program sonrası gözetim anlaşması yapılmasının yeterli olacağını düşünüyoruz. Çünkü, geçtiğimiz dönem zarfında hükümet yetkilileri etkinliklerini, onları rahatlıkla kontrol edebileceklerini, neyin nasıl yapılması gerektiğini bildiklerini gösterdiler. Bu süreci kendi yetenekleri ile rahatlıkla sürdürebileceklerini düşündüğümüzden dolayı bunu söylüyoruz. Yani burada IMF bir program çizmiştir, hükümet de bunu başarı ile uygulamıştır ve netice itibari ile başarı ile uyguladığı için de sonuç bu hale gelmiştir." 

AB'ye tam üyelik

Vardan, bir gazetecinin "kapatma davasının sonuçlanmasından sonra AB'ye giriş daha öne çekilebilir mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

"Yok onun belli bir programı var. Şu olabilir, hükümet bundan sonra AB ile görüşmeleri hızlandırırsa ve tabii bu sadece bize de bağlı değil, AB'nin de yapması gereken hadiseler var. Bazı başlıkları açmamakta direniyor, 8 başlığı açmayacaklarını söylemişti. Onlar da çalışmaları yaparlarsa normal sürecinde tamamlanır. Sürecin öne gelmesi diye bir konu söz konusu değil zaten. Ama ileri gitmemesi noktasında bize bir tarih verilmesi gerekiyor. Biz bu tarih çerçevesinde rahatlıkla yetiştiririz." 

Ergenekon soruşturmasına da değinen Vardan, "Türkiye'de ilk defa olmuş bir hadise. Önemli bir hadise. Biz bunun aklı selim bir şekilde savcılara hakimlere bırakılarak normal sürecinde takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında Türkiye, iki senedir bu davalarla oldukça yoruldu. Normal prosedür devam etsin ve ne ise çıksın ortaya. Eğer memleketimiz için hayırlı bir netice çıkacaksa biz bunun sonucunu merakla bekliyoruz" diye konuştu. 

Rektör atamaları

Rektör atamalarıyla ilgili soru üzerine Vardan, TÜSİAD'ın rektör atamalarına ilişkin açıklamasına yorum yapmadı. MÜSİAD Başkanı Vardan, "Herkesin bir açıklaması var. Onlar kendi görüşlerini bildiriyorlar. Ben bunun hakkında bir şey diyemem. Normalde YÖK bizim direkt konumuz değil. Ama eğitim Türkiye'de çok önemli, eskiden yapılan yanlışlar da çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız ve YÖK, süreç içerisinde normal bir seçim yapmıştır. Bunun abartılmasına gerek yok" diye konuştu. 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz