İş adamları çift pasaportla vize için zaman kaybını engelleyebilir

Petrofer Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, sık sık yurtdışına seyahat eden işadamlarına 1.5 yıldır çift pasaport kullanma kolaylığı sunulduğunu hatırlatarak, iş dünyasının bundan yeterince yararlanmadığına dikkat çekti.

Abone ol

Ahmet USMAN

İZMİR – Çift pasaport kullanabilme hakkı yurtdışına sık seyahat eden işadamlarının vize işlemlerinden dolayı zaman kaybetmelerinin önüne geçiyor.  

Yaklaşık 1.5 yıldır süren uygulama ile iş adamları bir pasaportla seyahatlerini yaparken, diğer pasaportları ile o süre içinde vize işlemlerini yaparak hiç zaman kaybetmeden bir seyahatten diğerine gidebiliyor.  

Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu ve Petrofer Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, çift pasaport avantajını birçok iş adamının bilmediği belirterek,  bu sayede kendisinin 1.5 yıldır zaman kaybı ve vize stresi olmadan yurtdışı seyahatlerini gerçekleştirdiğini söyledi. 

Sık sık yurtdışı seyahatlerine çıkan ancak tek pasaporttan dolayı bir ülkeye gittiğinde başka bir ülkeye gitmek için vize işlemlerini beklemek zorunda kalan iş adamlarının sıkıntılarının bu sayede sona erdiğini açıklayan Taşkın, “Bu uygulama Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı iken önerisi ile çıkan kanun ile başladı. 30 yıldır Almanlarla çalışıyoruz. Avrupa’da pek çok ülkede sadece işadamları ya da ihracatçılar değil, gerekirse herkes iki pasaport alabiliyor. Çünkü söz konusu ülkeler dünya ile iş yapma tempoları yüksek ülkeler. Avrupalı işadamları bir seyahate gittiğinde, asistanları diğer pasaportla işadamının bir sonra gideceği ülkenin vizesini alıyorlar. Çünkü vize işlemleri zaman alıyor. Biz Türkiye’deki işadamlarının tüm dünyayı tek pasaportla gezerken ciddi zaman kaybettiğini vurguladık. Bunun üzerine bu uygulama hayata geçti” dedi.

Pasaportların ayrı ayrı harçlarının ve defter bedellerinin ödenmesi ile alınabileceğini bildiren Taşkın, pasaportların sayfaları dolsa bile yeni harç bedeli ödenmeksizin, yalnızca 75 TL’lik defter parası ile yenisinin alınabileceğini söyledi. Böylelikle sanayicilerin bir pasaportla seyahate çıktığında diğer pasaportun vize işlemlerine konulabileceğini vurgulayan Taşkın, şöyle konuştu: 

“Türk sanayicisi bu pasaportuyla bir yere gittiğinde asistanı bir sonraki seyahati programlayabilir. İki pasaport almak için Pasaport Şube Müdürlükleri’ne müracaat ediyorsunuz. Onlar size bir bardak çay ısmarlıyorlar, bu süre zarfında, yalnızca 15 dakikada işleminiz tamamlanıyor ve 3 gün sonra fabrikanıza pasaportunuz kargo ile teslim ediliyor. Bu şekilde ikisi de sizde kalmak suretiyle pasaport sahibi oluyorsunuz. Gidin gerek kendinize gerekse ihracatta dünyayı gezecek tüm elemanlarınıza iki pasaport çıkartın ve vize sorununuzu çözün.”

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz