Kilis’te iş dünyası da diken üstünde!

Suriye’deki IŞİD mevzilerinden atılan füzelerin, bugüne kadar 18 kişinin yaşamını yitirmesine çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açtığı Kilis’te vatandaşın morali bozuk, esnaf ise tedirgin. İşleri düşse de esnaf ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Abone ol

Güneş DOĞDU SOYLU 

KİLİS - Suriye’deki IŞİD mevzilerinden atılan füzelerin, bugüne kadar 18 kişinin yaşamını yitirmesine çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açtığı Kilis’de esnaf da tedirgin. 

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Öndeş, son dönemde Suriye tarafından Kilis’e gelişigüzel roket ve füzelerin atılmasının Türkiye’ye yapılan bilinçli bir saldırı olduğunu belirterek, dışardan kentte gelenlerin sayısındaki azalma işlerini düşürse de esnafın kepenk kapatmadığını söyledi. 

Son saldırıların ardından alınan özel tedbirlerin ardından iki gündür saldırıların devamının gelmediğini kaydeden Öndeş, şunları dile getirdi: “Tabii bu yaşananlar halkımızı tedirgin etti. Moraller bozuk. ‘Acaba devamı gelir mi’ diye düşünceler var. Diğer taraftan Kilis’ten yoğun göçlerin olduğu haberleri yapılıyor. Esnafın kepenk kapattığı iş yapmadığı yazılıyor, anlatılıyor. Kilis’in yerli halkının göç ettiği yok. Kentteki memurların panikle tayin istediği, rapor alarak Kilis dışına memleketlerine gitme istekleri var. Bunu da doğal karşılıyoruz. Kilis, yerli nüfusundan fazla olan Suriyelilerle 5 yıldır bir şekilde sorun yaşıyor. Şu sıralar Kilis’teki Suriyeliler de kenti terk ediyor. Zaten buraya tamemen yerleşmiş değillerdi, bavullarını alıp daha güvenli gördükleri Gaziantep’e ve Mersin’e gidiyorlar. Yerli halkın memleketini terk etmesi öyle kolay olmaz. Artı Kilis halkı da toprağına çok düşkündür. Bu nedenle bu durumun geçici olduğu düşünülüyor.” 

“Esnaf eskisi gibi iş yapamıyor ama işini de bırakmış değil” 

Esnaf kepenklerini kapatmadığını, çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Öndeş, “Zaten normal zamanda da esnaf 9-10 gibi dükkanlarını açardı, sabah erken gelinip çekimler yapılıyor ilimizde, olduğumuzdan daha olumsuz bir tablo gösterilmeye çalışılıyor. Tabiiki esnafl arımız eskisi gibi iş yapamıyor ama işini de bırakmış değil. Kente dışarıdan gelişler azaldığından esnafın işleri haliyle düştü. Okullar resmi olarak kapalı değil, ama vatandaş tedirgin olduğundan çocuklarını okullara göndermek istemiyor. Sınırda her türlü güvenlik önlemi alınmış durumda. Bir hafta sakin bir şekilde geçerse her şey normale döner” dedi. 

“Yeni yatırım gelmesi şimdilik mümkün değil” 

Bu olaylardan dolayı yatırımını taşımayı düşünen herhangi bir sanayiciyle karşılaşmadıklarını belirten Öndeş, “Zaten makineleri taşımak, tesisi taşımak öyle bir güne iki güne olacak şeyler değil. Mevcut yatırımlarda sıkıntı yok şuanda. Ancak yeni yatırımların gelmesini bu ortamda mümkün görmüyoruz. Bu yönden olumsuz etkilendiğimiz söylenebilir. Düne kadar Gaziantep ile Kilis arasında Polateli OSB planları yapıyorduk. Halen de bütün enerjimizi bu yöne çevirdik. Bu OSB alanımıza yüzlerce başvuru aldık. Sadece alanımızın OSB olarak ilan edilmesi bekliyoruz. Bu bizlere çok moral olacaktır. Güvelik sorunu aşıldığında ve OSB ile ilgili çalışmalar hız kazanırsa Kilis’te tüm olumsuz haberler olumlu yöne dönecektir. Bizler şu aşamada devletimzden bu tarz terör saldırılarından etkilenen tüm illere bazı özel destekler sunmasını bekleriz. Sadece olaya Kilis olarak bakmanın yanlış olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Suriye’deki olayların durulmasıyla krizi fırsata çevireceğiz”

Kilis Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanar da son IŞİD’in füze saldırılarının ardından kentteki durum ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Kilis OSB’de 36 fi rmamız faaliyet gösteriyor. 52 fi rmamıza da ön tahsis yaptık. İki ay içerisinde fi rmalarımıza teslimat yapmış olacağız. Saldırıların devam edeceğini kesinlikle düşünmüyoruz. Kilis OSB’deki mevcut yatırımlarımızda bir sıkıntı yok. Hatta yeni fi rmalarımız biran önce faaliyetlerine başlamak için bizim yapmamız gereken işlemleri bekliyor. İş dünyası olarak bizler bardağın dolu tarafından bakarız. Devletimiz yapılan saldırılara uluslararası anlaşmalar ve ilişkiler çerçevesinde karşılığını fazlasıyla veriyor. Şuanda ilimizde her türlü güvenlik önlemi en üst düzeyde alınmış durumda. Tekrarlanacağını düşünmüyorum. Kilis’teki sanayiciler de Suriye’deki olayların durulmasıyla krizi fırsata çevirmeyi hedefliyor. Çalışmalarımız da zaten bu yönde. OSB’mizdeki yatırım talepleri de bu net bir şekilde gösteriyor.”

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz