”Korumacılık önlemlerini şiddetle reddediyoruz”

Bakan Çağlayan, dün gerçekleştirilen zirvede önemli kararlar aldıklarını belirterek kriz nedeniyle gelişmeye başlayan korumacılık önemlerini ret ettiklerini söyledi

Abone ol

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Bizler, kriz nedeniyle gelişmeye başlayan korumacılık önlemlerini şiddetle reddediyoruz" dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Dış Ticaret Müsteşarlığı desteğiyle düzenlenen "Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü" programında konuşmasına, özel sektöre desteği için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek başladı.

Küresel krizin etkilerinin bütün dünyada hissedildiği günlerde, hep birlikte krize inat bir etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Çağlayan, program kapsamında 135 ülkeden 2 bin 300 iş adamının, Türkiye'den 3 bin 300 iş adamıyla bir araya geleceğini hatırlattı.

Programa böyle bir katılımın, ülkelerin işbirliği konusunda ne kadar duyarlı ve açık olduğunu gösterdiğini dile getiren Çağlayan, gerçekleştirilecek işbirliği ve bağlantıların, önümüzdeki dönemde dünya ekonomisinin ticaretine önemli katkılar sağlayacağına işaret etti.

"4 trilyon dolarlık bir zirveyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diyen Çağlayan, büyük organizasyonların ve fuarların iptal edildiği bir dönemde dünyanın dört bir yanından bakan ve iş adamlarını Türkiye'de toplayabilmenin önemli olduğunu ifade etti.

Program kapsamında dün gerçekleştirilen Ticaret Bakanları Zirvesine katılan 39 ülkenin 24'nün IMF'nin tahminlerine göre 2009 yılında küçülmeyeceğini ve pozitif büyüme sağlayacağını hatırlatan Çağlayan, gerçekleştirilen bu toplantılara ve işbirliklerine önem verdiklerini anlattı.

Dün gerçekleştirilen zirvede önemli kararlar aldıklarını bildiren Çağlayan, "Bizler kriz nedeniyle gelişmeye başlayan korumacılık önemlerini şiddetle reddediyoruz. Küresel kriz varsa, küresel çare de var. Artık krizden bir ülkenin tek başına çıkma şansı da gözükmüyor. Tek taraflı kolay para kazanma günleri geride kaldı" diye konuştu.

IMF anlaşması

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mehmet Büyükekşi ise küresel ekonominin zorlu bir sınavdan geçtiğini belirterek, kısmi olumlu havanın en kötü günlerin geride kaldığı mesajını verdiğini, kriz var diye morallerini bozmadıklarını, yelkenleri indirmediklerini söyledi.

Büyükekşi, "Dünya konjonktüründe tünelin ucunda ışığın gözüktüğü bir ortamda reel sektörü cendereye sokacak IMF programlarına ihtiyaç duymuyoruz" diye konuştu.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de dünyanın krizle boğuştuğu, kalıplarına çekildiği bir dönemde, programa katılan iş adamlarının ticaretle, yatırımla dünyaya açılarak meydan okuduklarını belirterek, "Sizlere takdirlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Dünyanın önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini hatırlatan Meral, yaşanan ekonomik krizin de geride kalacağını, ancak pek çok şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi.

Yeniden karılan kartların birçok ülkeye "jokerler" getireceğini ifade eden Meral, "Ancak fırsatlar oturanlara, pasif halde bekleyenlere gelmez" dedi.

Meral, bu tarihi buluşmanın yeni yatırımlara vesile olacağını düşündüğünü belirterek, projenin, devlet, hükümet, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasından oluşan güçlü takımın uyumla çalışmasının önemli örneği olduğunu dile getirdi.

Afrika Birliği Ticaret ve Sanayi Komiseri Elisabeht Tankeu ise krize rağmen Afrika'nın birçok iş fırsatı sunan bir kıta olmaya devam ettiğini, 900 milyonluk tüketiciden bahsedildiğini bildirdi.

Durağanlık yaşamayan bir pazara sahip olduklarını ifade eden Tankeu, korumacılığa karşı olduklarını söyledi.

Bu arada konuşmalar sırasında salonda yanlışlıkla yapılan ingilizce yangın anonsu şaşkınlığa neden oldu.

İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması Londra'da kılıçlı saldırı: 5 yaralı Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi "Sene sonuna kadar 200 bin konut teslim edeceğiz" Konya Doğanhisar'da 3,5 büyüklüğünde deprem