”Krizden kısa zamanda karla çıkacağız”

Bakan Çağlayan, 2009'un son çeyreğinden itibaren krizin etkilerinin azalabileceğini aktardı

Abone ol

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Türkiye'nin bu krizden en kısa zamanda bir karla çıkacağı kanaatimi ifade ediyorum" dedi.

Zafer Çağlayan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜMSİAD) düzenlediği "KOBİ'lerin Krizden Kazançlı Çıkma Stratejileri" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 6 yıl öncesine göre önemli bir gelişme sağladığını söyledi.

Dünyayla entegre olan Türkiye'nin de krizden etkileneceğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin ilk kez kendisinden oluşmayan, dışarıdan ithal ettiği bir küresel krizle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Oluşturulan Girişimci Bilgi Sistemi'ne bakarak değerlendirme yaptıklarını anlatan Çağlayan, sistem sayesinde sektörlerin hangi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

2009'un son çeyreğinden itibaren krizin etkilerinin azalabileceği görüşünü aktaran Çağlayan, Türkiye'nin krizden en az hasar alması konusunda gece gündüz çalıştıklarını anlattı. Çağlayan, "Türkiye'nin bu krizden en kısa zamanda bir karla çıkacağı kanaatimi ifade ediyorum" dedi.

Bugün yaşanan krizin, 6 yıl önce yaşanması durumunda doların ve faizin bugünkünün 3-4 katı olabileceğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin bugün güçlü bir kamu maliyesine sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de bankacılık sisteminin bugün dünyadaki birçok bankacılık sisteminden çok daha iyi durumda olduğunu belirten Çağlayan, bundan dolayı Türkiye'nin krizi en az hasarla atlatacağını söyledi.

Bankacılık sistemiyle reel sektörün birkaç ay içinde ciddi anlamda sorunlarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Çağlayan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yaptığı son düzenlemeler konusunda dernek üyelerini bilgilendirdi.

2008 yılında 25 bin işletmeye 1.6 milyar lira tutarında "sıfır" faizli kredi verildiğini,  KOSGEB'in bu yıl geçen yıl verdiği kredinin iki katını kullandıracağını ifade eden Çağlayan, birkaç hafta içinde ihracatçı KOBİ'lere, "sıfır" veya düşük faizli 1 milyar dolar ihracat kredisi sunacaklarını, kredinin limitlerinin ise birkaç gün içinde belli olacağını bildirdi.

Hazırlanan yeni teşvik sistemine de değinen Çağlayan, yeni sistemin birkaç gün içinde yasalaşmak üzere Türkiye'nin gündemine geleceğini sözlerine ekledi.

”Borç çevirmede problem olmayacak”

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Şırnak'ta askeri araç devrildi: Bir asker şehit, üç yaralı Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü