KUYAP’la on binden fazla faydalanıcıya ulaşıldı

KUYAP kapsamında yürütülen faaliyetlerde bugüne kadar on binden fazla faydalanıcıya ulaşıldı. Samsun’da gerçekleştirilen toplantıda, bölgenin lojistik, sağlık, turizm ve makine alanında üs haline geldiğine vurgu yapıldı.

Abone ol

Ercan ÜSLÜ  

SAMSUN - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı işbirliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından uygulanan KOBİ Çalışan ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi (KUYAP) kapsamında "Temel Rekabet Kaynağı olarak İnsan Kaynakları" konulu bir konferans düzenlendi. AB ve TOBB ile Gaziantep Sanayi Odası’nın yanı sıra Elazığ, Erzurum, Samsun ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse ettiği projenin Samsun’daki konferansı, tüm işbirliğindeki ticaret odalarının geniş katılımıyla ilk kez düzenlendi. Türkiye’nin 15 ilinde (Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Kayseri, Van, Kastamonu, Sivas, Samsun, Elazığ, Kars, Erzurum, Kahramanmaraş ve Batman) çalışan ve işverenlerin insan kaynaklarına yatırım yoluyla küresel ekonomideki değişimlere uyum yeteneklerinin artırılmasının hedeflendiği KUYAP ile bugüne kadar yürütülen eğitim. Çalıştay, AB ülkelerindeki gezilerde, konferans ve toplantılarda toplam da on bin faydalanıcıya ulaşıldı. 

30’dan fazla ülkede başarı elde edildi

Konferansta kürsüye ilk PlanetSA şirket ortağı ve KUYAP Konsorsiyum Lideri Petros Catsis çıktı. Catsis, iki yıldır yürütülen proje bünyesinde 15 yeni büyüme merkezinde katılımcıların uyum yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik çalımalar yapıldığını aktardı. Buna ilişkin tonlarca metaryalin seminer çalışması, toplantı ve konferansın yapılması sayesinde on binden fazla faydalanıcıya ulaşıldığını söyleyen Catsis, Planet’in 30’dan fazla ülkede KUYAP sayesinde öncü bir başarı elde ettiğini vurguladı. Ardından söz alan AB Ankara Delegasyonu Mali İşbirliği, Altyapı, Sosyal ve Bölgeler Bölümü Başkan Yardımcısı Andrea Vera, delegasyon olarak projeye 14 milyon lira destek sağladıklarını belirtti. KUYAP’ın hedefinde çalışanlarla işverenlerin uyumlarının artırılması ve sanayi ile üniversite arasındaki bağlantısının sağlanmasının olduğunu ifade eden Vera, “Son birkaç yıl içinde rekabetçi olabilmek temel etken olmaktan çıkartıldı. Küresel ekonomi de bu artık böyle kabul görmüştür. Beşeri sermayeye yatırım yapmak, bir ülkenin yapabileceği en önemli yatarımdır. Samsun’da bu durum faal durumdadır. Bölge lojistik, makine, sağlık ve turizm alanında üs haline geldi” dedi. Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı Proje Yönetimi Birimi Koordinatörü Hüseyin Ali Tangürek ise, sadece mesleki eğitim ve benzeri çalışmalarla istihdamı artırmanın mümkün olmadığını belirterek, üniversite ile sanayi işbirliğine dikkat çekti. 

Bölgede 200 işadamı ile çalışan bir araya geldi 

Konferansta daha sonra Samsun’un yerel yöneticileri söz aldı. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, bölgede bin 200’den fazla işadamı ve çalışanın bir araya getirildiğini aktardı. Murzioğlu, “Sektörel çalışmalarda, yurt dışı çalışmalarının gelişimi takip ettik. Samsun’un ekonomik geleceğini birlikte geliştirdiğimiz zaman başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu bağlamda üniversitelerin olmazsa olmaz olduğunu biliyoruz. Pratiğin katma değere çevirmenin ancak böyle mümkün olacağını da biliyoruz” diye konuştu. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, Türkiye’de son on yılda Ar-Ge’ye ayrılan payın büyüdüğüne dikkat çekti. “2003 yılında Ar-Ge’ye 4 milyar lira pay ayırılırken, 2013 yılında bu pay 4 kat artırılarak 16 milyar liraya ulaşmıştır” diyen Akan, YÖK sisteminin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Akan, YÖK altyapısında, akademik özgürlük adı altında kişisel motivasyonu zorlayacak materyallerin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, üniversite kadrosunun sanayide ihtiyacı duyulan alana çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Yılmaz, bu çabayı gösteren ile göstermeyen arasındaki ayrımın bilinçli yapılası gerektiğine dikkat çekti. Konferansta son olarak Samsun Valisi İbrahim Şahin konuştu. Şahin, “Eski bir televizyoncu olarak Samsun’un tanıtılması için bu alanda kendimi böyle bir misyon üstlenmiş hissediyorum. Samsun’un eksikliğinin PR olduğunu düşünüyorum. Büyük bir potansiyele sahip bu kentin tanıtılması için çalışmalıyız. Büyükşehir olmasına rağmen küçük bir şehir rahatlığını veriyor. Sanayiyi ortaya çıkarması gerekmektedir. Özellikle tarımsal sanayiyi ortaya çıkarmalıdır” dedi. 

Gültan Kışanak tahliye edildi DÜNYA’ya “Yılın Gazetesi Ödülü” “Perakende sektörünü yeniden şekillendirenler ayakta kalacak” Hazır giyim sektörü Afrika’da yatırım arayışında İstanbul ve Ankara, rekabette diğer illerle makas açtı