Mobilyacıların yüzünü iç pazarda düğün dernek güldürdü

Yaşanan politik sıkıntıların mobilya sektörünü negatif etkilediğini belirten MODSİAD Başkanı Bulut, düğün ve ev yenileme olaylarının yarıtımcının yüzünü güldürdüğünü ifade etti

Abone ol

Gülay Soydan PEHLEVAN

BURSA - Bursa Mobilya Dekorasyon Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MODSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Bulut, ülkemizde yaşanan genel politik sıkıntıların her sektörü olduğu gibi mobilya sektörünü de negatif etkilemesine karşın, iç pazarda düğün ve ev yenileme gibi olayların yatırımcının yüzünü güldürdüğünü söyledi. 

Bulut, dünya mobilya ihracatı yapan ülkeler sıralamasında 15. sıradan 12. sıraya yükselen Türkiye’nin 2015 yılının ilk yarısını 1.1 milyar dolar ile kapattığını belirterek, “Türkiye genel ihracatında yüzde 10’luk düşüş yaşandı. Ülkemizdeki genel politik sıkıntılar her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de negatif hava estiriyor. Buna rağmen tekstil ve otomotiv gibi güçlü sektörlerle beraber mobilya sektörünün de kendi iç dinamizmiyle bu dönemi en olumlu şekilde geçireceğine olan inancımızı koruyoruz. İç pazarda düğün ve ev yenileme gibi olayların yarattığı hareketlilik de yatırımcının yüzünü güldürdü” dedi. 

Ortadoğu’nun İtalya’sı olduk 

Komşu ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen İran’a uygulanan ambargoların kalkmasıyla yılın kalan kısmında daha olumlu bir hava beklendiğini vurgulayan Bulut, “İran ile ilgili beklentimiz büyük. Yeni pazar arayışlarımız da sürüyor. 2023 yılı için hedeflenen dünyanın ilk 5 ülkesi arasına girmek yolunda emin ve başarılı adımlarla ilerlendiğini gösteren bu gelişmeler, sektörün de motivasyonunu artırıyor. Özellikle komşu ülkelerimizin yaşadığı sıkıntılara rağmen ihracat rakamlarımızın hedeflerine ulaşması ve gösterdiği istikrarlı başarı, ülkemizin sektördeki gücünü göstermektedir. Mobilyamız hem estetik hem de tasarım açısından büyük ivme kazandı. Yeteneklerimiz, kabiliyetlerimiz gün yüzüne çıktı. Ortadoğu’nun İtalya’sı olma hedefimiz vardı. Olmuşuz da. Ortadoğu’da bize büyük ilgi sözkonusu. Avrupa’nın da İtalya’sı olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Bursa mobilya ihracatında yüzde 30 büyüyecek 

Bursa’nın mobilya ihracatında 2015 büyüme oranını yüzde 30-40 civarında beklediklerinin altını çizen Bulut, bu dönemde Türkiye’nin yine en çok ihracatı çevre ülkelere yaptığını anlattı. Bulut, Irak’ın yüzde 21.9 ile ihracatta ilk sırada yer aldığını, Irak’ı, yüzde 8.7 ile Libya, yüzde 8.3 ile Azerbaycan, yüzde 5.4 ile Almanya, yüzde 5.2 ile Suudi Arabistan, yüzde 4.6 ile Türkmenistan, yüzde 4.1 ile Fransa, yüzde 2.7 ile İngiltere, yüzde 2.5 ile Rusya ve yüzde 2.1 ile ABD’nin izlediğini söyledi.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı?