Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli

Ege tekstil ihracatçıları, tekstil ve konfeksiyon ihracatının 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmesi için pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Abone ol
İZMİR - Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, tekstil ve konfeksiyon ihracatının 2023'te hedefini gerçekleştirebilmesi için pamuğun stratejik bir ürün olarak ilan edilmesi gerektiğini bildirdi.
 
Ünlütürk, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 yılında Türkiye'nin 2,5 milyon ton pamuk talebi olacağını, bu talebin ilk etapta 1 milyon ton, sonrasında ise 1,5 milyon tonluk kısmının yerli pamuk ile karşılanması gerektiğini belirtti.
 
Pamuk için açıklanan 46 kuruş destek priminin yetersiz olduğunu kaydeden Ünlütürk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Pamuk için verilen prim desteği üreticilerin 60 kuruşluk beklentisinin altında kaldığı bir gerçek. Türkiye'de pamuk paydaşlarına verilecek en büyük destek gerçekçi kur politikası olacaktır. Döviz kuru seviyesi bugünkünün yüzde 10 üzerinde olsa sektörün tüm paydaşlarının beklentileri karşılanmış olur, sektörün tüm tarafları mutlu olur.
 
2010 yılında 887 bin tonluk pamuk ithalatımız karşılığında 1,7 milyar dolar ödediğimiz tespit edildi. 2011 yılındaki pamuk ithalatımıza bakacak olursak 1,8 milyar dolar seviyelerinde olduğumuzu görüyoruz. Bu çerçevede, 2011 yılı Türkiye tekstil ve konfeksiyon ihracat rakamlarına baktığımızda ithalatımızın 13,3 kat fazlası ile 24 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğimiz görülmektedir. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kapsamında tekstil ve konfeksiyon ihracatının 72 milyar dolarlık bir paya sahip olması bekleniyor. Tekstil ve konfeksiyon ihracatının 2023'te hedefini gerçekleştirebilmesi için pamuk stratejik bir ürün olarak ilan edilmeli."
Meteoroloji uzmanı uyardı: Bir hafta boyunca etkili olacak Erdal Beşikçioğlu'nun Melek Mosso konserindeki dansı gündem oldu 20 ilde Sibergöz-39 operasyonu: 74 gözaltı Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları Valilik duyurdu: İstanbul'da bugün bazı yollar kapalı