"Balkan Ticaret Fuarı" yarın açılıyor

Fuarda, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Moldova, Sırbistan ve Yunanistan'dan 100'ün üzerinde belediye başkanı ve yetkili, katılımcı firmalar ile bir araya gelecek

Abone ol

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'nin (BALKANTÜRKSİAD), TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ iş birliğiyle düzenlediği "Balkan Ticaret Fuarı" yarın kapılarını açacak.  

TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de ilk kez organize edilen Balkan Ticaret Fuarı ile Balkanlar ile Türkiye ve Bursa arasındaki ilişkileri, ticareti daha da geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Ersözlü, Balkan ülkeleriyle yatırım imkanlarının fuarda ele alınacağını belirterek, "Balkan ülkelerinden, hemen hemen tamamından misafirlerimiz olacak. Fuar, ağırlıklı olarak şehircilik, belediyecilik, altyapı, üst yapı yatırımlarını ilgilendiren bir konsept ile hazırlandı" dedi. 

Bursa'nın yanı sıra İstanbul, İzmir ve Ankara'dan önemli üretici ve ithalatçı firmaların fuar merkezinde yerlerini alacağını kaydeden Ersözlü, "98 firma fuara iştirak ediyor. Yurtdışından Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova, Makedonya ve Sırbistan'dan özellikle belediyeler, belediyelerin yöneticileri de fuarda yerini alıyor. İkili iş görüşmeleri var, bugün başladı. Bulgaristan, Hırvatistan ve Kosova'dan iş adamları şu anda Bursa'da, yarın gelecek misafirlerimiz var" diye konuştu.  

Ersözlü, yurtiçinden 100'ün üzerinde belediyeden de ziyaretçi beklediklerini belirterek, ayrıca fuar ile eş zamanlı olarak 14-15 Mayıs'ta "Akıllı Belediyecilik Zirvesi"nin gerçekleştirileceğini belirtti.  

"Bursa sanayisini Balkanlara açmayı hedefliyoruz" 

BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aytuğ Onur da Türkiye'nin Balkanlar ile tarihi, kültürel ve akrabalık ilişkileri olduğunu hatırlattı.  

Bu fuarın Türkiye ve Bursa'nın Balkanlar ile ticari ilişkilerine ivme kazandıracağına dikkati çeken Onur, "Biz bu fuar ve zirveyle Bursa sanayisini Balkanlara açmayı hedefliyoruz. Hakikaten şehrimizde çok önemli, belediyelerin kullanımına yönelik, sanayi araç gereçleri üretiliyor. Durmazlar'ın ürettiği yerli tramvay İpekböceği'nden başlayarak, E-Mak'ın Asfalt Plenti olsun, birçok firmamız var yerli üreticimiz, ulaşım konusunda Güleryüz olsun, diğer firmalarımız olsun. İlk sene 100 firmanın katılımı bence büyük bir başarıdır" ifadesini kullandı.  

Onur, Türkiye'nin Balkan ülkelerine ihracatının yeterli düzeyde olmadığını ifade etti. Türkiye'nin bu ülkelerin ithalatından çok az pay aldığına değinen Onur, şöyle konuştu: 

"Balkan ülkelerinin ithalatından yüzde 1-5 pay alıyoruz. Bu rakamı yukarı çıkardığımız zaman ki asıl Balkan pazarında Almanya, İtalya gibi ülkeler hakim, onların önüne geçmememiz için hiçbir sebep yok. Biz 800 milyar dolarlık bir gayrisafi milli hasılaya sahibiz, Balkanlar'ın da 700 milyar dolar gibi esasında azımsanmayacak bir gayrisafi milli hasılası var. Ortalama gelirleri daha düşükmüş gibi algılanıyor ama çok büyük bir pazar. Toplam 1,5 trilyon dolarlık bir pazarı oluşturuyoruz. Türkiye, Balkanlar'a hem yakın hem de uzak. Bu tür çabaların yakınlığı ve ticari ilişkileri artıracağına, olumlu sonuç vereceğine inanıyoruz. Doğu Blokundan çıktıklarında biz daha fazla pay alabilirmişiz, onu başaramamışız. Almanya'sı, İtalya'sı bizden önce orada yer tutmayı başarmış ama bu hiç önemli değil. Bizim onların erişemeyeceği kadar farklı bağlarımız var. Biz bunu adım adım devreye sokacağız." 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Kuş ise Türkiye'nin 175 milyar dolarlık ihracatında, Balkan ülkeleri hedefinin 10 milyar doların altında olduğunu, bunun iyi bir tablo olmadığını vurguladı. 

Bölgeye Bursa'nın ihracatının ise 1 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Kuş, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda Balkan ülkelerine dış satımını 50 milyar dolara taşımayı hedeflediğini sözlerine ekledi. 

Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç ve Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan hazır bulundu. 

Ekonomi Bakanlığı, BTSO, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliğinin desteğiyle düzenlenen fuarda, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Moldova, Sırbistan ve Yunanistan'dan 100'ün üzerinden belediye başkanı ve yetkilisi, katılımcı firmalar ile bir araya gelecek. 

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak