"Dövizdeki dalgalanma 'tekstil' için sıkıntı"

İTO Başkanı Yalçıntaş, iplikçilerin stoklarını kurdaki değişiklikten olumsuz etkilenmemek için elinde tuttuğunu belirtti

Abone ol

İSTANBUL - Krizin Türkiye'ye yansımasının özellikle döviz kurlarında kendini hissettirdiğini kaydeden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, bunun da tekstildeki avantajları tehlikeye soktuğunu vurguladı.

Yaptığı yazılı açıklamada, döviz kurlarında dalgalanmanın ithalatçı firmaları kararsızlaştırdığını belirten Yalçıntaş, şunları aktardı:

"İplikçiler, stoklarını kurdaki değişiklikten olumsuz etkilenmemek için ellerinde tutuyorlar. Dövizin tepe noktasına çıktığı anda belirlenen ham madde fiyatları, dövizdeki gerilemeye rağmen istikrarsızlık beklentisi ile bir türlü düşmüyor. Bu durum, emeğe ve organizasyona dayalı bir sektör olan tekstilde oldukça önemli sıkıntılar oluşturarak avantajlarımızı yitirmemize sebep oluyor.

Bilindiği gibi, Çin ve Uzak Doğu malları karşısında rekabet gücümüzü etkileyen 3 önemli unsur vardır. Bunlar tasarım, kalite ve siparişlere hızlı cevap vererek mal teslimidir. Döviz kurlarındaki dalgalanma yüzünden malını satmakta tereddüt eden tedarikçilerin bu yaklaşımı, bizim bu avantajlarımızı tehlikeye sokmaktadır, tekstilde önemli üstünlüklerimizden biri olan hızlı mal teslimi avantajımızı olumsuz etkileyerek pazar kaybetmemize neden olabilecektir. Bu sıkıntıdan, hazır giyimin yanı sıra naylon ve polyester iplik kullanan ev tekstili ve otomotiv tekstili de zincirleme olarak etkilenme tehlikesi ile karşı karşıyadır."

Sektör temsilcilerine çağrı

Türkiye için önemli ve hassas sektörlerden biri olmayı sürdürdüğünü belirten Yalçıntaş, tekstil sektörünün tüm kesimlerini, sektörün geleceğini düşünerek hareket etmeye çağırdığını kaydetti.

Murat Yalçıntaş, şöyle devam etti:

"Ham madde üreticileri ve tedarikçiler, ellerindeki malı mevcut kur seviyesinden hesabını yaparak fiyatlandırmalıdır. Piyasa sürekli uzun vadelerle çalışıyor. Nakit akışı olmadığı için de dövizin sert dalgalanışlarında aşırı ihtiyatlı pozisyon alınabiliyor. Bu durum sektörün bütününe zarar veriyor. 'Hepimiz aynı gemideyiz' sözü en çok bugünlerde geçerlidir. Tekstil sektörü de bu bilinçle hareket ederek, bu zor günleri aşmalıdır." 

'Emine Erdoğan için helikopter pisti yapıldı' iddialarına yalanlama 1 Mayıs'ta gözaltına alınan 52 kişiye tutuklama talebi La Liga'da şampiyon Arda Güler'li Real Madrid! Bitcoin'de yükseliş sürüyor: Gün ortasında 64 bin doları aştı Deep Purple'dan yeni şarkı