Şimşek: Çift haneli enflasyon kabul edilemez

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündemdeki gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun yüzde 10'un üzerine çıkmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, 2017'nin ikinci yarısından itibaren enflasyonun tek haneye düşmesini beklediklerini söyledi.

“Büyüme referandumdan sonra hızlanacak”

A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Şimşek, dün açıklanan büyüme verisi için “Türkiye ekonomisinin temellerinin ne kadar sağlam olduğunu gösterdi” değerlendirmesini yaptı. Büyümedeki sıçramanın 17 Nisan'dan itibaren başlayacağını söyleyen Şimşek, "Reel ekonomik büyüme referandumdan sonra yükselmeye başlayacak. Referandumdan çıkacak güçlü bir evet önümüzdeki yolun açılmasında yardımcı olur" diye konuştu.

“Tutuklamanın zamanlaması manidar”

Şimşek, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanması konusunda, “Zamanlaması manidar. Halkbank'ın Türkiye, BM kararları ya da küresel normlara aykırı hiçbir işlem ve faaliyeti olmadı. Halkbank orta vadede dışarıdan kaynak bulma noktasında ilave maliyetlerle karşılaşabilir; ancak SYR ve devletin arkasında olması konusunda bankanın sorunu yok. ABD'de tartışmalı olarak başlatılan davadan Halkbank'ın en az etkilenmesi için gerekeni yapacağız” açıklamasını yaptı.

“ÖTV indirimi uzatılabilir”

Beyaz eşyada ÖTV indiriminin uzatılması gündemde. Mehmet Şimşek, konuyla ilgili, “Kısa süreli olarak ÖTV indiriminde bir devam kararı verebiliriz, daha nihai kararı vermedik” diye konuştu.

Trafik sigortasında 'tavan' uygulaması yolda

Trafik sigortası primlerinde tavan fiyat uygulaması üzerinde çalıştıklarını söyleyen Şimşek, “Henüz nihai noktaya getirmedik. Trafik sigortalarında tavan prim uygulamalarını kalıcı değil kısa vadeli düşünüyoruz. En geç birkaç hafta içinde, nisan ayında uygulamaya girer” dedi.

“Enflasyon, ikinci yarıdan itibaren tek haneye düşer”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 5 yılın zirvesine çıkan enflasyon konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: “Enflasyon yüzde 10'un biraz üzerine çıktı ve bu kabul edilebilir değil. Hedefimiz enflasyonu küçük tek hanelere düşürmek. Kur nispi bir istikrara kavuşmuş durumda, yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonun tek haneye düşmesi beklentimiz var.”

“Siyasi istikrar ve reformlar TL’yi güçlü hale getirecek”

TL’nin son dönemdeki performansına da değinen Şimşek, “Siyasette kalıcı istikrar sağlanır, reformlara kalınan yerden devam edilirse TL'nin orta ve uzun vadeli görünümü olumluya döner. Türkiye ticaret ortaklarından daha hızlı büyür ve reformlarla hikayesi güçlenirse lira kalıcı olarak orta vadeli perspektifte güçlenir” dedi.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz