SPK ceza yağdırdı

SPK, Telekom'un halka arzındaki işlemleri nedeniyle 9 aracı kuruma 15'er bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Abone ol

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Telekom'un halka arzındaki işlemleri nedeniyle 9 aracı kuruma 15'er bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

SPK'nın Haftalık Bültenine göre, Türk Telekomünikasyon A.Ş (Türk Telekom) hisse senedinin halka arzında satış yöntemi ve başvuru şekli ile dağıtım esaslarına uyulup uyulmadığına yönelik incelemelerde, bazı şahısların izahnamede yer alan dağıtım esaslarını, başka şahısların kendileri hesabına halka arza başvurmasını temin etmek yoluyla dolanmalarına imkan sağlandığı tespit edildi.

Bu çerçevede Kurul kararlarına aykırı olarak başkaları hesabına talepte bulunduğu açıkça anlaşılan yatırımcıların, taleplerini kabul ettikleri gerekçesiyle 9 aracı kuruma ayrı ayrı 15'er bin lira idari para cezası verildi. Ceza uygulanan kuruluşlar da, Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Deniz Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş, OYAK Yatırım Menkul Değerler A.Ş, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş, Tacirler Menkul Değerler A.Ş, Turkish Yatırım A.Ş ve TEB Yatırım Menkul Değerler A.Ş olarak belirlendi.

Suç duyuruları

Kurul, Berdan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş hisse senedinin piyasada gerçekleşen işlemlerinin incelenmesi sonucunda da, Akın Öztürk, İbrahim Cinkaya ve Öztuna Norman hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Söz konusu 3 isme geçici olarak borsalar ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem yapma yasağı da getirildi.

Öztuna Normal hesabına noter marifetiyle düzenlenmiş vekaletname olmaksızın Akın Öztürk tarafından işlem gerçekleştirilmesine imkan tanınması nedeniyle de Metro Yatırım Menkul Değerler A.Ş hakkında 63 bin 443 lira tutarında idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş'ye finansal düzeltmeler için 30 Eylül 2009 tarihine kadar ek süre verilirken, 31 Aralık 2007 tarihli finansal tablolar hatalı olarak düzenlendiği gerekçesiyle Şirketin ilgili dönemdeki Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Azası Hüseyin Arabul'a da 15 bin lira idari para cezası verildi.

Kurul, Lüks Kadife Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere çağrıda bulunmasını olumlu karşılarken, Vakıf Finansal Kiralama A.Ş'nin (Vakıf Leasing) Vakıf Deniz Finansal Kiralama A.Ş'yi devralmak suretiyle birleşme talebine ise olumsuz yanıt verdi.

SPK, HSBC Bank'ın B Tipi Yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Lacivert Yatırım Fonu ile Hak Menkul Kıymetler A.Ş'nin kurucusu olduğu A Tipi Değişken Fon'un tasfiye edilmesi taleplerini kabul etti. Finansbank A.Ş'nin Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu'na bağlı B Tipi Yüzde 100 Anapara Koruma AMaçlı Birinci Alt Fonu'nun birinci ihraç katılma paylarının halka arzı da Kurul'dan geçti.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz