Suriye'nin yeniden inşasına hazır olun

TİM Genel Sekreteri Alkin, "Suriye'nin yeniden inşası sürecinde Türkiye'nin önemli bir ağırlığa sahip olması, bunun da Türk inşaat malzemesi ihracatına ciddi bir güç olarak yansıması noktasında süreci kesintisiz takip etmemiz gerekiyor" dedi. (Leyla İlhan)

Abone ol

LEYLA İLHAN

ABD Başkanı Donald Trump'ın attığı bir tweetle Suriye'den çıkacaklarını açıklaması sonrası Suriye'nin yeniden inşasının ihracatçı Türk firmaları için fırsat yaratacağına dikkat çekildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) düzenlediği DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğüyle yapılan Dış Ticarette Tehditler ve Fırsatlar başlıklı oturumda konuşan TİM Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin, ABD'nin Suriye'den çekilmesinin Suriye'nin yeniden inşasının başlangıcı olacağını belirterek, "2019 sonundan başlayarak 2021'e kadar olan dönem için Suriye'nin yeniden inşası sürecinde Türkiye'nin önemli bir ağırlığa sahip olması, bunun da Türk inşaat malzemesi ihracatı malzemesi ihracatına ciddi bir güç olarak, imkan olarak yansıması noktasında bizim bu süreci dirayetle ve kesintisiz takip etmemiz gerekiyor" dedi. Alkin, Suriye'den çekilme kararının orta ve uzun vadede Türkiye ihracatına yarayacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "ABD'nin çekilme kararıyla Ruslar da çekilecek. Trump'ın tüm eleştirilere rağmen yaptığı hamle aslında 2019 itibarıyla mutabakata varılmış olan anayasa görüşmeleri açısından olağanüstü önemli bir aşama. Bu aynı zamanda Türk inşaat malzemecilerinin de artık hazırlıklara başlaması gerektiği anlamına geliyor" diye konuştu.

Exim'den barter bazlı ihracat imkanı

Oturumda konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise, bu yıl destek verdikleri firma sayısının 11 bini aştığını aktardı. Yıldırım, "Bu yıl yüzde 26 olan ihracat destek oranımızı 2019 yüzde 27 yapacağız. Teminat mektubunun getirdiği maliyeti düşürmek için artık diğer bankalarla teminat mektubu olmadan doğrudan çalışabiliyoruz. Bu şekilde 1420'den fazla talebi teminat mektubu olmadan karşıladık. Yine eylülden itibaren poliçeleri daha fazla kullanma kararı alarak, yurtiçi sigorta poliçelerini de teminat olarak aldık" dedi. TL kaynaklarını ise TL bazlı ihracat yapmak isteyen firmalara kullandırmak istediklerini açıklayan Yıldırım, parası olmayan ülkelerle ilgili de emtia (barter) bazlı ihracat yapmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise Türkiye'de artan basıncı aşmanın yolunun ihracattan geçtiğini belirterek, "İhracatçı sayımız 75 bin oldu. Ancak 3 yıl boyunca düzenli ihracat yapan sayısı 15 bine düşüyor. Türkiye bugüne kadar bu süreçlerden hep ihracatla çıktı. Ancak burada sürdürülebilir ihracat yapmak önemli" dedi.

"30 milyar dolarlık malzeme ihracatı hayal değil"

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan 2018'i, 20.5-21 milyar doların üzerinde inşaat malzemesi ihracatıyla kapatacaklarını belirterek "2019 yılı hedefimiz ise en az 22 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek. Irak, Libya ve Rusya pazarlarının tekrar canlanması, pazar paylarımızı tekrardan kazanmamız, yakın bölgelerimizdeki mevcut pazarlarda faaliyetlere devam etmemiz, en yüksek ihracat yaptığımız ABD ve AB ülkeleri ile ilişkilerimizin iyi sürmesi halinde ise 2023'te 30 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız hayal değil" diye konuştu. İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel de firmaların fiyat düşürmeden ihracat yapmaları gerektiğini belirterek, "Küresel koşullar fiyat indirmeye uygun değil. Bu nedenle fiyat rekabetini kendi içimizde çok düşürmeden yapmalıyız"dedi.

36 bin sözleşmeli sağlık personel istihdamı Resmi Gazete'de AB'nin enerji sepetinde son 3 yılda Rus gazının yerini LNG aldı “Türk Yatırım Masası fikri cesaret verici olacak” Un ihracatındaki liderlik artık makine üretimine de taşınıyor “Avrupa, ABD'ye göre daha az çalışkan ve hırslı”