TOBB: 2,5 trilyon dolarlık bir pazar ortaya çıkabilir

Bayreyn'de düzenlenen İşbirliği Forumu'nda, Türkiye, Körfez ülkelerine STA çağrısında bulundu. TOBB Başkanı Hisarciklioğlu, anlaşma yapılması halinde 133 milyon nüfuslu 2,5 trilyon dolarlık bir pazar ortaya çıkacağını söyledi.

Abone ol

MEHMET KAYA

BAHREYN - Türkiye ile Körfez İşbirliği Teşkilatı arasında ilişkilerin geliştirilmesi için TOBB sekretaryasında çalışan İşbirliği Forumu ikinci toplantısında, serbest ticaret anlaşması ön plana çıktı. Toplantının açılış töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Körfez ülkelerinden ekonomik is birliğinin derinlestirilmesi için iyi bir fırsat bulunduğunu söyledi.

Türkiye ile Körfez İşbirliği Teşkilatı arasındaki İşbirliği Forumu’nun ikincisi Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Bahreyn’in başkenti Manama’da başladı. Forum kapsamında şirketler arasında ikili görüşmeler de organize edildi. Forum oturumlarında ise alt ve üst yapı inşaatı, Karma İstişari Komisyon toplantısı, mal ve hizmet finansmanı, sağlık ve ilaç, gıda, ulaştırma başlıklarını taşıyan toplantılar yapılacak.

Gümrük Bakanı Tüfenkci, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin gerçek bir güvenilirlik testi olduğunu ve başarıyla atlatıldığını kaydetti. Tüfenkci, “Türkiye 27 çeyrektir büyüyor. Umarım 28. çeyrekte de büyüyecek. Türkiye olarak fırsatlar sunuyoruz. AB ile Gümrük Birliği'nin (yenilenmesi) müzakereleri sürecinde sadece Türkiye fırsatları değil, Avrupa için de fırsatlarından yararlanma imkanı olacak. Körfez ülkelerini işbirliğine çağırıyoruz. Biz istiyoruz ki bu imkanlardan kardeşlerimiz yararlansın” dedi.

Sağlık turizmi, tarım, gıda güvenliği ve enerjide işbirliği

Toplantıda konuşan Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al Moayyed de Körfez ülkelerinin Türkiye ile işbirliğinden kazançlı sonuçlar doğduğunu belirterek, sağlık turizmi, turizm, gıda güvenliği ve enerji kaynaklarının çeşitlendirimesi alanlarında iş birliği imkanları gördüklerini ve bu sektörlerin ilişkilerde ön plana çıktığını kaydetti. Moayyed “Nihai amaç tam ortaklıktır” diye konuştu.

Körfez İşbirliği Konseyi Odalar Birliği Başkanı Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Shaikh Khalifa bin Jassim Al Thani ise Türkiye ile teşkilat arasında imzalanan işbirliği protokolünün ardından ilişkilerde hızla gelişme yaşandığını anlattı. Al Thani Türkiye’deki tarımsal alanların işletilmesine körfez işadamlarından ilgi olabileceğini de belirterek, bu yönde adım atılmasını da önerdi.

Körfez İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Abdullatif Al Zayani de teşkilat ile Türkiye arasında, Körfez işadamlarının Türkiye’deki özelleştirmelere katılımı, turizm ve sürdürülebilir sanayi alanında imkanlar bulunduğunu anlattı. Zayani, Türkiye’ye daha fazla yatırıma hazır olduklarının altını çizdi.

“Serbest ticaret anlaşması ve tercihli ticaret anlaşmasını hayata geçirmeliyiz”

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da işbirliğinin geliştirilmesi için ivedilikle atılması gereken iki somut adım olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkelerinin 1,5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe eriştiğini belirterek buna Türkiye’nin de eklenmesi ile 2,5 trilyon dolarlık bir pazar oluşacağını hatırlatarak, “Gelin Körfez ülkeleri ile yaptığımız serbest ticaret anlaşmasını bir an önce hayata geçirelim. Şimdi somut adım atmanın tam zamanı. Bu anlaşmayı hayata geçirirsek, 133 milyon nüfuslu 2,5 trilyon dolarlık bir pazar ortaya çıkıyor. Türkiye bunu uzun zamandır bekliyor şimdi tam zamanı” dedi.

Hisarcıklıoğlu, ikinci somut adımın ise İslam ülkeleri arasında yürürlüğe girmeyen tercihli ticaret anlaşmasının, Körfez ülkelerinin tercihli ticaret listelerini yenilenmemesi halinde bu anlaşmanın da yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Yargıtay'da başkan 29'uncu turda da seçilemedi Alman ekonomisi beklentinin üzerinde büyüdü