'Varlık piyasasının hacmini büyütmek istiyoruz'

EBRD Türkiye Direktörü Marquet, Borsa İstanbul'a yaptıkları yatırım ile Türkiye'deki varlık piyasasının hacmini büyütmeyi istediklerini söyledi.

Abone ol

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) Washington'da düzenlenen 36. Yıllık Konferansı'nda açıklamalarda bulundu.

Türkiye ekonomisinin son dönemde yavaşlamasına karşın büyümeyi sürdürdüğünü ifade eden Marquet, "Türk ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,9 büyümesi, şartlar göz önüne alındığında oldukça iyiydi. Biz hükümetin yapısal reformlar konusunda doğru kararları alması halinde büyümenin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Potansiyelin altına düşen büyümeyi hızlandırmak için bazı adımların atılması gerektiğini, özellikle 3 başlığı önemli bulduğunu, bu başlıkların "kadınların iş gücüne katılımı", "inovasyon" ve "sermaye piyasaları" olduğunu vurgulayan Marquet şu ifadeleri kullandı:

"Türk ekonomisinin tam potansiyeline ulaşması için Türk kadınlarının iş gücüne katılımının artırılması gerekiyor. Ayrıca, Türk şirketlerinin küresel çapta rekabetçi olabilmesi için inavosyon faaliyetlerine hız verilmesi lazım. Üçüncü olarak, sermaye piyasalarının geliştirilmesine ihtiyaç var. Türkiye sermaye piyasalarına sahip ancak bunlar ekonomiyi finanse etmekte yetersiz kalıyor ve Türkiye'yi sermaye ithal etmeye zorluyor"

"EBRD, KOBİ'ler için yeni program hazırlıyor"

Türkiye'nin söz konusu 3 başlıkta ilerleme kaydetmesi halinde orta gelir tuzağına düşmekten kurtulacağını, EBRD'nin bu alanlarda Türkiye'ye destek vermeye çalıştığını ifade eden Marquet, Türk kadınının ticari girişimlerini teşvik etmek için 2014'te Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı'nı başlattıklarını söyledi.

Program kapsamında AB ve Türk hükümetinden temin edilen 300 milyon euronun katılımcı bankalar aracılığıyla kadınlar tarafından yönetilen KOBİ'lere kredi ve danışmanlık desteği için kullandırıldığını anlatan Marquet, programın başarıyla sürdürüldüğünü kaydetti.

"Şirket tahvillerinin vadesi yakında 5 yıla çıkacak"

EBRD'nin Türkiye'deki sermaye piyasalarını desteklemek için Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu satın aldığını hatırlatan Marquet, Borsa İstanbul'a yapılan yatırımın yeni teknoloji ve yeni ürünler getirerek Türkiye'deki varlık piyasasının hacmini büyütmeyi amaçladığını belirtti.

Yatırımcı gibi davranarak Türk şirketlerinin TL cinsinden çıkardıkları tahvilleri satın aldıklarını belirten Marquet, "Yatırımcı rolümüz, Türk şirketlerinin tahvillerinin vadesinin uzamasına vesile oldu. Geçmişte Türk şirketleri sadece 12 ya da 18 aylık tahvil ihracı yapabiliyordu. Desteğimizle birlikte bu süre 4 yıla kadar çıktı ve yakında 5 yıla ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Binance'in eski CEO'suna 4 ay hapis cezası Eksun Gıda'dan 413 milyon liralık net kar Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi