Zeybekci: İthalatı azaltıcı ciddi önlemler üzerinde çalışıyoruz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, önümüzdeki aylarda ithalatıcı azaltacak ciddi tedbirler alacaklarını söyledi; ayrıntı vermedi

Abone ol

ANKARA (DÜNYA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithalatı azaltıcı önlemler üzerinde çalıştıklarını, önemli tedbirler alacaklarını açıkladı.

Ekonomik gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, ithalatı azaltmaya yönelik çalışma hakkında bilgi verdi:

"Önümüzdeki dönemde Türkiye ithal etmediği zaman hiçbir şey kaybetmeyeceği ürünler diye bir çalışma yaptık. Türkiye'nin kolaylıkla kendi içinde temin edebileceği, KOBİ ve sanayicileriyle temin edebileceği ürünlere yönelik bir çalışma yaptık. Çok önemli rakamlara ulaştık. Bu ürünlere yönelik çalışmalar yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Dünya Ticaret Örgütü kuralları ve Gümrük Birliği çerçevelerinde kalmak kaydıyla ithalatımızın bu bölümünün üzerine gitmek ve azaltıcı tedbirleri çok güçlü şekilde uygulamak istiyoruz. Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Maliye bakanlığıyla bunların üzerine gideceğiz. Çok yakın bir zamanda göreceksiniz. Zaten 1-2 uygulamamızı görüyorsunuz. Yıl sonundan önce çok önemli adımlar attığımı göreceksiniz."

Yıl sonunda 45 milyar dolarlık cari açık bekliyoruz

Zeybekci, yıl sonunda 45 milyar dolarlık cari açık beklediklerini, cari açık/GSYH'nin yüzde 5.5 olmasını düşündüklerini söyledi.

Büyümeyle ilgili değerlendirme de yapan Zeybekci, "İlk yarıda büyümemiz yüzde 3,3 oldu. Kalan 6 ayda beklentilerin üzerinde performans göstereceğimize inanıyorum. Özellikle son çeyrekte ekonomimizin performansı ve iç talep kritik önemde olacaktır. "Yıl sonunda belki yüzde 4 ve üzerini görmeyebiliriz. Ama büyümenin yılbaşındaki kötümser tahminlerden çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Büyüme hedefi aşağı yönlü revize edilecek

Bu yıl için yüzde 4 olarak konulan hedefin belki bir nebze aşağıya doğru tekrar gözden geçirileceğini dile getiren Zeybekci, "Ama son çeyrekte iç piyasada olumlu katkının olabileceğini, gerekli düzenlemeleri yaparsak da büyümenin beklenenden yukarıda gerçekleşebileceğini tahmin ediyorum. Yüzde 4'lük bir seviyeye yaklaşabileceğimize inanıyorum ama genel intiba yüzde 4'ün altına gerçekleşeceği. Ben yüzde 4'ü dilek ve temenni olarak hala tutmak istiyorum" diye konuştu.

"Bu normal bir faiz değil"

Reel sektörün şu anda cari faiz oranlarını katlanılabilir görmediğini kaydeden Zeybekci, "Bu normal bir faiz değildir, bu faizle kimse yatırım yapmaz, üretimini geliştirmez" diyerek, "MB'nin faiz politikalarını tartışırken sanki Hükümet içinde iki farklı görüş varmış gibi algılanmasından endişe duyuyoruz" ifadelerine yer verdi.

DEİK başkanını bakanlık atayacak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Ekonomi Bakanlığına bağlanmasına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, DEİK'in 1986'da kurulduğunu ve Türkiye'yi dışarıda ekonomik ilişkilerde temsil etme görevi verildiğini söyledi.

O yılda Türkiye'nin toplam dış ticaret hacmi 17 milyar dolar civarında olduğunu, bugün ise çok daha farklı bir noktaya gelindiğini dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"DEİK ortadan kalkmadı. Pazartesi veya salı yayınlayacağımız yönetmelikle, özel sektörün tüm katmanlarının katıldığı, daha sivil, sivil toplum kuruluşlarının etkin olduğu, kendi kendini yönetebilen bir yapı ortaya çıkaracağız. DEİK'in reel, özel sektörün yer aldığı, aktif olduğu bir kuruluş haline geldiğini göreceksiniz. DEİK aktivitelerinde, Ekonomi Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içerisine girmekte zorlanıyordu. Farklı ülkelerin yetkilileriyle görüştüğünden sonradan haberimiz oluyordu. Bunu eleştiri anlamında söylemiyorum, teknik anlamda bir sıkıntı vardı. Sıkıntıyı giderme anlamında böyle bir düzenleme yapıldı."

Ekonomi Bakanlığına ilk geldiğinde DEİK'in koordinasyonu konusunda sıkıntı olduğunu TOBB'a ilettiğini belirten Zeybekci, "DEİK yine TOBB'un başaktör olduğu bir kuruluş halindedir. TİM, TÜSİAD, MÜSİAD da bunlar genişletilerek olacaktır. Başkanı bakanlık atayacak ama yönetim kurulunun tamamını genel kurulun seçmesini istiyoruz" dedi.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak