Ramazanda asgari beslenme maliyeti bin 60 lira

Ramazan ayında dört kişilik bir ailenin asgari beslenme gideri bin 60 TL olarak hesaplandı

Abone ol

ANKARA - Bağımsız Eğitim-Sen, Ramazan ayında dört kişilik bir ailenin asgari beslenme giderini bin 60 TL olarak hesapladı. Asgari ücretin halen 846 TL olduğu Türkiye’de sadece gıdaya harcanılması öngörülen rakam bile bu miktardan yaklaşık 214 TL fazla çıktı. 

Bağımsız Eğitim-Sen AR-GE birimi tarafından yapılan araştırmaya göre, Ramazan ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 60 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari mutfak giderleri için gerekli temel tüketim maddeleri baz alınarak yapılan araştırmada, haftada 1 kg kırmızı et veya yan ürünleri, 1 adet tavuk, 1 koli yumurta, 1 kg peynir ve zeytin, 2,5 kg yoğurt, sebze ve meyve, ekmek ve diğer temel tüketim maddelerinin maliyetleri hesaplandı. Hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin günlük beslenme maliyeti ise 35.3 TL olarak hesaplandı. 

Maaşın yaklaşık 1/6'sı ekmeğe gidecek

Araştırmada, Ankara’da bu Ramazan’da 1.5 TL’ye satılacağı açıklanan pideden asgari ücretle geçinen bir ailenin günde 3 adet yediği hesap edilecek olursa, aylık 135 TL pideye para verileceği ve bunun asgari ücretin yaklaşık 6’da 1’ine denk geldiği hesap edildi. Araştırmaya Ramazan sofralarının vazgeçilmesi olarak bilinen ve ortalama kilogram fiyatı 75 TL’yi bulan pastırma ile kilosu ortalama 50 TL’den satılan hurma ise dahil edilmedi. Düşük ücretle çalışan binlerce ailenin bu tatlardan çoktan vazgeçmek zorunda kaldığının ifade edildiği açıklamada, ailelerin aldıkları ücretle zar zor karınlarını doyurdukları belirtildi. 

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak