Kuru fasulyede yıllık fiyat artışı %66

DÜNYA Emtia Fiyat Endeksi’ne göre son bir yılda % 66 fiyat artışıyla toptancı piyasalarında fiyatı en çok artan ürün kuru fasulye olurken, 2013 Aralık ayında ise %10.8 artışla en yüksek fiyat artışı fındıkta gerçekleşti

Abone ol

İSTANBUL - Toptancı piyasalarında fiyatı en çok artan ürün aylık bazda fındık, yıllık bazda ise kuru fasulye oldu. Son birkaç aydır fiyatı sürekli artan kuru fasulye 2013’te fiyatı en çok artan ürün oldu. Toptancı piyasalarında işlem gören 20 temel malın toptan fiyatlarıyla hazırlanan ve yayımlanan DÜNYA Emtia Fiyat Endeksi’ne göre aralık ayları itibariyle 12 aylık dönemde en yüksek fiyat artışı %66 ile kuru fasulyede gerçekleşirken, aylık bazda ise en fazla fiyat artışı %108 ile fındıkta görüldü.

DÜNYA Fiyat Endeksi’ne göre, arz ve talep dengesizlikleri nedeniyle dalgalı fiyat hareketlerinin yaşandığı toptancı piyasalarında kuru fasulyeden sonra yıllık bazda fiyatı en çok artan ürün %54 artışla kuru üzüm, üçüncü sırada ise %33 artışla pirinç oldu. Endeks kapsamına giren diğer mallardaki 12 aylık fiyat değişimlerine baktığımızda ise, pamukta %28.6, fındıkta %27.7, pikdemirde %20.7, çimentoda %16.4, kalayda %14, şekerde %9.9, buğdayda %9.6, mazotta %9.4, pamuk ipliğinde %7.9, sığır etinde %5, putrelde %4.3, bakırda %2.9, kurşunda %2.1, çinkoda %1.9 fiyat artışı gerçekleşti. Son bir yılda teneke ve kerestede fiyat değişikliği görülmezken, kauçukta ise %2.8 fiyat düşüşü yaşandı.

Fındıkta aylık artış %10.8

Geçen ay ise toptancı piyasalarında fındıkta arz ve talepten kaynaklanan %10.8, çimentoda firma zammı maliyetten kaynaklanan %9 fiyat artışı, bakırda dünya borsalarından kaynaklanan %4.5, kuru fasulyede arz ve talepten kaynaklanan %4.2, putrelde dövizden kaynaklanan %3.3, pamukta yine arz ve talepten kaynaklanan %2.8, mazotta resmi zamdan kaynaklanan %2, pirinçte arzdan kaynaklanan %1.6, kauçukta dünya borsalarından kaynaklanan %1.3 fiyat artışı, pikdemirde dövizden kaynaklanan %1.2 fiyat artışı gerçekleşti. Kurşun, şeker, kereste, pamuk ipliği, teneke, kalay, çinko ve buğdayda geçen ay fiyat değişikliği yaşanmaz iken sığır eti ve kuru üzüm fiyatlarında düşüş gözlendi.

Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Yargıtay'da başkan 29'uncu turda da seçilemedi Alman ekonomisi beklentinin üzerinde büyüdü Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak