Aracılar genelgeden şikayetçi

İMKB yetkilileri ise, söz konusu oranların dünyadaki benzer uygulamalara göre daha düşük olduğunu belirtiyor.

Abone ol
 
 
İSTANBUL  - Bazı aracı kurum temsilcileri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) Cuma günü yayımladığı Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın (VİOP) işleyiş esaslarını düzenleyen genelgede yer alan "Borsa Payı"nın yüksekliğinden yakınıyor.
 
İMKB yetkilileri ise, bu oranların dünyadaki benzer örneklerine göre daha düşük olduğunu vurguluyor.
İMKB tarafından 30 Kasım 2012 tarihinde yayımlanan genelgede İMKB VİOP işleyiş esasları ayrıntılı olarak belirlendi. Aracı kurumların işlem hacmi üzerinden ödedikleri "borsa payı" oranlarını da içeren düzenleme, bu yönüyle aracı kurumların gündemini meşgul ediyor.
 
Genelgede, VİOP'da gerçekleştirilen alım-satım işlemleri üzerinden, opsiyon sözleşmeleri için; prim, sözleşme büyüklüğü ve işlem miktarının çarpımı suretiyle bulunan prim hacminin yüz binde sekizi olarak belirlendi.
Vadeli işlem sözleşmeleri için ise; fiyat, sözleşme büyüklüğü ve işlem miktarının çarpımı suretiyle bulunan işlem hacminin yüz binde 4'ünün "Borsa Payı" olarak tahsil edileceği karara bağlandı.
 
Konuya ilişkin bilgi veren aracı kurum temsilcileri, bu oranların kendi beklentilerinin üzerinde olduğunu, hali hazırda vadeli işlem kontratlarında VOBAŞ'a da "borsa payı"olarak yüz binde 4 ödendiğini ve bu oranın yüksek olmasının piyasayı olumsuz etkilediğini savundu.
 
Opsiyonlarda ise yüz binde 8 olan "borsa payı"nın yurt dışında işlem yapan yatırımcıların İMKB'ye çekilmesini zorlaştıracağını iddia eden aracı kurum temsilcileri, aracı kurumların bu tür kaldıraçlı işlemlerde komisyon oranlarını çok düşük tutmak zorunda kaldıklarını ve yapılan yatırım ve istihdama rağmen elde edilen komisyon gelirinin neredeyse yarısının "borsa payı" olarak ödendiğini ileri sürdü.
 
İMKB kaynakları ise, aracı kurumlardan henüz bu konuyla ilgili bir itiraz gelmediğini, belirlenen "borsa payı" oranlarının da dünyadaki örneklerine bakıldığında oldukça düşük olduğunu belirtti.
 
İMKB kaynakları, söz konusu genelgede açıklanan oranların bağlayıcı olduğunu da vurguladı.
 
“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz