Berlusconi etkisi sınırlı kaldı

Yurt içinde ise piyasalar dün açıklanan verilerin ardından bugünkü cari açık verisi ve Başçı'nın açıklamalarına odaklandı.

Abone ol

İSTANBUL - Yurt içinde piyasalar açıklanan 3. çeyrek büyüme ve Ekim ayı sanayi üretimi verilerinin beklentilerin çok altında kalmasına rağmen pozitif görünümünü koruyarak bugünkü cari işlemler dengesi ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Antalya'da bir konferansta yapacağı konuşmaya odaklandı.

Avrupa piyasalarında, Silvio Berlusconi'nin Başbakan Mario Monti'den desteğini çekerek yeniden aday olacağını açıklaması ile dün sabah saatlerinde görülen sert satışlar, İtalya dışında sınırlı kaldı ve kayıplar seans sonunda geri alındı.

Almanya'da DAX Endeski günü yüzde 0,17, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 0,18 yükselişle kapandı, İtalya'da FTSE MIB 30 Endeksi açılışın ardından bir ara 15.100 puana kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarına rağmen günü yüzde 2,20 kayıpla 15.354 puandan kapattı.

ABD'de ise "mali uçurum" sorunuyla ilgili henüz anlaşmaya varılamaması tedirginliği devam ettirirken, son açıklamaların anlaşmanın yakın olduğu beklentisini artırması ile endeksler sınırlı da olsa yükselişle kapandı. Dow Jones Endeksi günü yüzde 0,11 oranında yükselişle tamamladı, Nasdaq Endeksi de yüzde 0,30 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise açıklanan büyüme ve sanayi üretimi verilerinin beklentilerin çok altında kalmasına rağmen tahvil-bono piyasasında yatay bir seyir izlendi, İMKB 100 Endeksi holding ve enerji hisseleri öncülüğünde gün içi en yüksek ve kapanış rekorlarını kırmaya devam etti. Günü 76.734 puandan kapatan endeks gün içinde en yüksek 76.954 seviyesini gördü.

Bugüne gelindiğinde ise, analistler dün açıklanan verilerden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bugün Antalya'da Para Politikaları konulu konferansta yapacağı konuşmanın önemini artırdığını ve bu konuşmanın özellikle tahvil-bono piyasasının yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Yurt dışında da yarınki Fed faiz kararı öncesinde yapılacak açıklamaların takip edileceğini belirten analistler "mali uçurum" sorunu ile ilgili gelişmelerin küresel piyasaların ana gündem maddesi olmaya devam edeceğini kaydediyor.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz