BIST'e teknik bir düzeltme gelebilir

Borsanın 100 binde fiyatlandığını ancak 100 günlük hareketli ortalamalarda 91 binde kaldığını bildiren Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen, "Dolayısıyla teknik açıdan baktığımızda endekste bir düzeltme gelebilir" açıklamasını yaptı.

Abone ol

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, BIST 100 Endeksi'nde yaşanan sert yükselişlerin ardından endeksin ana fiyatı ile ortalama fiyatı arasındaki farkın açıldığına işaret etti ve teknik bir düzeltme gelebileceğini söyledi.

Adnan Çekçen yaptığı açıklamada, yılbaşından bu yana yüzde 25 oranında yükseliş kaydeden BIST 100 Endeksi'nin son yedi ayda yükseliş trendini koruduğunu ve beklentilere paralel bir şekilde 100 bin hedefine ulaştığını kaydetti.

Çekçen, endeksin 92000-93000 bandının aşılmasından bu yana alıcılı seyrini sürdürdüğünü hatırlatarak, "2016 yılına nazaran 2017 yılında siyasi risklerin azalması, TL varlıklarının emsallerine oranla halen ucuz olması, son dönemde yurtiçinde olumlu gelen veriler ve küresel ekonomilerdeki geniş para politikasının sürdürülmesi, endeksi 100 bine taşıyan sebepler olarak gösterilebilir. Özellikle Euro Bölgesi'nde beklentilerin aksine genişleyici para politikasının devam ettirileceğine dair beklentilerin yurt içi piyasalarca olumlu karşılandığını belirtelim." dedi.

Ve borsa 100.000'i gördü

100 bin psikolojik seviyesinden düzeltmelerin görüldüğüne değinen Çekçen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına piyasaların vereceği tepkiye bağlı olarak endeksin seyrinin daha belirgin olabileceğini vurguladı ve şu şekilde konuştu:

"Fakat sert yükselişlerin ardından endeksin ana fiyatıyla ortalama fiyatlarının arasındaki farkın açıldığına dikkat çekmekte fayda var. Endeks 100 binde fiyatlanırken, 100 günlük hareketli ortalamalarda 91 binde kaldı. Dolayısıyla teknik açıdan baktığımızda endekste bir düzeltme gelebilir. Yaz aylarında hacimlerin düştüğünü düşünürsek teknik olarak belli seviyeler üzerinde kalıcılık takip edilebilir. 97000 geniş bant aralığında güçlü destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilimi sürebilir. Yukarıda 100 bin direnci üzerindeki uzun vadeli kapanışlarda, 101000-101700 dirençleri görülebilir. Bu hafta merkez bankalarının kararları kritik olacak."

Borsanın 100.000 hikayesi

Önay: BIST, yükseliş ivmesini koruyacaktır

IşıkFX Araştırma Uzmanı Selim Önay, BIST 100 Endeksi'nde teknik kar satışlarının ardından yükseliş ivmesinin korunacağı görüşünü savundu.

Selim Önay yaptığı değerlendirmede, referandum sürecinin ardından sert bir yükseliş ile harekete geçen endeksin gün içerisinde piyasaların uzun süredir konuştuğu 100 bin seviyesine ulaştığını belirterek, "Üst üste gelen rekorların altında yatan ana sebeplerden biri küresel piyasalardaki gidişattı. Risk iştahının yüksek olduğu geçtiğimiz günlerde piyasalar tercihlerini genel olarak endekslerden yana kullandılar. Küresel endekslerde uzun süredir beklenen düzeltme hareketi bir türlü gelmezken yükseliş ivmesi korundu. Diğer bir yandan da endekste iç dinamiklerimiz kaynaklı bir pozitif hava hakimdi. Referandum sonrasında iyileşme gösteren ekonomik göstergeler kuvvetlenmeye devam etti. Haftanın başlangıcında açıklanan yüzde 5'lik ilk çeyrek büyümesiyle tasdiklenen bu hava endekse de 100 bin seviyesini getirdi." diyerek gelişmeleri aktardı.

Önay, piyasalardaki Türkiye algısının geçtiğimiz dönemlere göre değiştiğinin görüldüğünü belirterek, yabancı kurumlardan gelen revizelerin Türk varlıklarına katkı sağladığının altını çizdi.

Küresel piyasalardaki iyimserliği kısa vadede bozacak büyük bir gelişmenin ufukta görünmediğine değinen Selim Önay, "Yurtiçinde ise Katar gerginliğinin fiyatlamaya ilk etkisinin sınırlı kaldığını görmüştük. Dolayısıyla teknik kar satışlarının ardından endekste yükseliş ivmesinin korunacağını düşünüyorum. Teknik açıdan 97 bin - 97 bin 500 bölgesi bu düzeltme hareketinin gerçekleşeceği önemli bir bölgeye işaret ediyor. Endeks bu seviyelerin altına gerilemedikçe sert düşüşler beklememek gerekiyor. Yukarıda takip ettiğimiz önemli seviye ise 101 bin 600 olarak gözüküyor. 100 bin üzerinde tutunmamız hareketliliği bu dirence doğru yaklaştırabilir." dedi.

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Şırnak'ta askeri araç devrildi: Bir asker şehit, üç yaralı