Ekonomi yeniden 'tek ses' mi olacak?

Kabine değişikliği sonrası piyasalar, ekonomi yönetiminde yeniden 'tek ses' dönemine geçilip geçilmeyeceğini merak ediyor. Eğer piyasanın beklediği gibi ‘tek ses’ durumu yaşanırsa, Canikli’nin sorumlu olduğu görev alanları ve kurumlar da Şimşek’e geçecek.

Abone ol

DÜNYA ONLINE

Kabine revizyonunda en çok merak edilen konulardan biri de ekonomi yönetimiydi. Ekonomi yönetiminde en önemli değişiklik Başbakan Yardımcılığı düzeyinde gerçekleşti. Piyasanın sevdiği bir isim olan Mehmet Şimşek, başbakan yardımcısı olarak göreve devam ederken; SPK, BDDK, TMSF gibi kurumlardan sorumlu olan, reform ve yatırımların koordinasyonunu gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yeni hükümette Milli Savunma Bakanı olarak görev aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hükümet dışında kalırken, yerine sendika kökenli Jülide Sarıeroğlu getirildi. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yerine ise Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi.

Başbakan Yıldırım, kabine açıklaması sonrasında, görev dağılımı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Piyasalar, şimdi ekonomi yönetiminde yeniden ‘tek ses’ dönemine geçilip geçilmeyeceğini merak ediyor. Eğer piyasanın beklediği gibi ‘tek ses’ durumu yaşanırsa, Canikli’nin sorumlu olduğu görev alanları ve kurumlar da Şimşek’e geçecek. Reuters'a bilgi veren iki üst düzey kaynak, Şimşek'in ekonomi ile ilgili görevleri "büyük ihtimalle tek başına" üstleneceğini söylediler. Başbakan yardımcılarının görev alanları, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandıktan sonra duyurulacak.

Piyasanın umudu kabinede ekonomi yönetiminde ‘tek ses’liğe dönmek. Fakat bir önceki kabinede Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye bağlı BDDK, SPK ve TMSF gibi kurumların kabinede Başbakan Yardımcılığı’nı üstlenen yeni bir isme devredilme ihtimali de göz ardı edilmiyor.

Tarıma 'doktor' Bakan

Yapılan kabine değişikliği ile görevden alınan Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yerine Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi. Analistler, Tarım Bakanlığı’nda yaşanan değişimi de dikkatle izlediklerini ifade ediyorlar. Ekonomi ile ilgili diğer bakanlıklara bakıldığında; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da yerlerinde kaldı. Bu arada kulislerde son günlerde yoğunlukla dile getirilen isimlerden Ali Babacan ise yeni Kabine’de görev almadı.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan
Şimşek'in devam etmesi olumlu

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Benim açımdan dikkat çeken değişimler; Sn. Canikli’nin Başbakan Yardımcılığı görevinden Milli Savunma Bakanlığı görevine geçmesi ve Gıda, Yarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yerini yeni bir isim olan Ahmet Eşref Fakıbaba’ya bırakması oldu. Son dönemde gıda fiyatlarının kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaların yoğunlaştığını ve önemli adımlar atılmakta olduğunu düşünecek olursak; söz konusu değişiklik de önemli bir değişikliktir" değerlendirmesini yaptı.

Yeni dönemde, Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde yer almaya devam edecek olmasının, Türkiye’deki yatırım ortamı, yapısal reformların geleceği, ekonomideki genel bakış açısı ve sorunların saptanması konusunda iyi bir adım olacağını söyleyen Erkan, "Piyasa da bunu beğenmiş olacak ki; Borsa’daki alımlar ikinci seansta yüzde 1,2’yi buldu. USDTRY’de ise kısa süreli bir dalgalanma ardından aşağı yönlü hareketin yeniden ağırlık kazandığını ve kurun 3,51’li seviyeleri bulduğunu görüyoruz. Kısa dönemde, konjonktürel fiyat baskısından dolayı yön aşağıdır; 3,50 ve 3,48 seviyelerine geri çekilme görebiliriz. 3,60’lı seviyelerin altında kalındığı sürece TRY adına riskler limitlidir. BIST’te geniş resimde hedefin 109 - 110K olduğunu görmekteyiz.

Teknik açıdan 104 - 105K seviyelerinin korunması ile beraber ara ara soluklanmalar görülse bile kısa vadede, ABD 10 yıllıklarında çok ciddi bir yukarı yönlü hareket yaşanmadığı sürece veya kur 3,60'lı riskli seviyelerde seyretmediği sürece alımlar desteklenmeye devam edilebilir" diye konuştu.

Işık FX Araştırma Uzmanı Zülküf Aydemir ise şu yorumu yaptı: "Mehmet Şimşek Başbakan Yardımcılığı pozisyonunu korudu. Henüz Başbakan Yardımcılarının görev dağılımı belirlenmezken, ekonomi tabanlı tek isimin Mehmet Şimşek olması yeni kabinede ekonomide daha etkin olacağına yönelik beklenti yarattı diyebiliriz. Özellikle son dönemlerde Avrupa Birliği ile yaşanan sorunlarda gerçekçi ve yerinde değerlendirmeler yapan Mehmet Şimşek, en azından ekonomi yönetiminde daha çağdaş düzenlemeler ve yeniliklere imza atabilir. Piyasanın ilk tepkisinin ise TL varlıkları adına pozitif olduğunu görüyoruz."

Tarıma 'doktor' Bakan

İşte Kabine'nin yeni bakanları

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz