Gözler bir kez daha İngiliz parlamentosunda

İngiliz parlamentosu Başbakan May'in Brexit anlaşmasını yeniden müzakere etme planını oylayacak. Oylama sembolik olsa da sonuçları May'i AB'li ortakları karşısında zor durumda bırakabilir.

Abone ol

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşmasını yeniden müzakere etme planına ilişkin bugün parlamentoda yapılacak oylamayı kaybedebilir; bu durum ise May'in değişikliklerle anlaşmanın onaylanabileceğine dair Avrupa Birliği'ne verdiği taahhüdünü zedeleyebilir.

May'in ekibi tarafından, Brexit anlaşmasında değişiklik yapılması planının onaylanmasından biraz daha fazlası olarak görülen bugün yapılacak sembolik oylama, May'e parlamenterlerin İrlanda "backstop" sınır güvencesi hükmüne ilişkin endişelerini gidermek için daha fazla zaman verebilir.

Ancak May'in Muhafazakar Partisi'ndeki katı Brexit destekçileri, May'in anlaşmasız Brexit ihtimalini göz ardı etmesi konusunda öfkelenerek, anlaşma olmazsa İngiltere'nin 29 Mart'ta AB'den anlaşmasız ayrılacağını söylüyorlar. May ve ekibi bunu reddediyor.

İki yıl süren müzakerelerde AB'den ayrılma konusundaki en son durum, parlamentoda İngiltere'nin AB'den nasıl ayrılması ve hatta ayrılması gerekip gerekmediği konusundaki derin fikir ayrılıklarını gösteriyor.

Bu sembolik oylamanın kaybedilmesi bile May'e büyük bir darbe olacak. May AB liderlerine Kasım ayında üzerinde uzlaşılan anlaşmaya daha fazla taviz vermeleri durumunda, parlamentoda çoğunluğu sağlayıp anlaşmayı onaylatabileceği konusunda ısrarcı oldu.

Ticaret Bakanı Liam Fox, parlamenterleri başbakana destek vermeye çağırdı ve "Avrupalı ortaklarımız izleyecek" uyarısını yaptı.

İngiltere'nin süresiz olarak AB yörüngesinde tutulacağı ya da Kuzey İrlanda'nın bölüneceği endişelerini hafifletmek isteyen May, Kuzey İrlanda ve AB üyesi İrlanda arasındaki sınır kontrollerini geri almak için "backstop" sınır güvencesi düzenlemesine değişiklik yapılmasını sağlamaya çalışıyor.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz