İnternetten ödeme tarihi zirvesini gördü

Bu yılın ocak ayında internetten yapılan ödeme 4.5 milyar lira ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı

Abone ol

İSTANBUL - Geçen yıl ocak ayında taksitli ödemelerin toplam kartlı ödeme içerisindeki payı yüzde 28 iken, bu oran 2014 yılının ocak ayında yüzde 31'e yükseldi. Bu artışta taksit kısıtlamasından dolayı öne alınan talebin ve taksitli kampanyalar ile MTV ödemelerinin etkili olduğu gözlendi. Söz konusu dönemde internetten yapılan kartlı ödeme tutarı 4,5 milyar lira ile aylık bazda tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2014 ocak ayı verilerine göre, bu yılın ilk ayında Türkiye'de kredi kartı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında artarak, 54,7 milyondan 56,8 milyona yükseldi. Aynı dönemde banka kartı sayısı da yüzde 10'luk artışla 91,9 milyondan 100,9 milyona çıktı. 2014 ocak ayında toplam banka kartı ve kredi kartı sayısı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 8 oranında artarak 157,7 milyona ulaştı. 

ATM ve POS sayısındaki artış 2014 yılının ilk ayında da devam etti. Geçen yılın ocak ayında 36,8 bin olan ATM sayısı yüzde 15'lik artışla 42,3 bine ulaşırken, POS sayısı da aynı dönemde yüzde 7'lik artışla 2,14 milyondan 2,3 milyona çıktı. 

MTV ödemeleri rekor getirdi 

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin ilk taksitinin yapıldığı 2014 yılı ocak ayı, internetten yapılan kartlı ödemelerin bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştığı ay oldu. Ocak ayında internetten 4,5 milyar lira tutarında kartlı ödeme yapılırken, bu tutar Türkiye'de gerçekleşen tüm kartlı ödemelerin yüzde 12'sinin internetten yapıldığına işaret etti. İnternette yapılan bu ödemelerin yüzde 34'ü ise MTV ödemelerinin de dahil olduğu "Hizmet" sektöründe gerçekleşti. Geçen yıl internetten yapılan ödemelerin tutarı 34,6 milyar düzeyinde gerçekleşmişti. 

Taksitli ödemenin payı azalıyor 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olan taksit düzenlemesi yürürlüğe girmeden önce taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payının arttığı görüldü. 

Geçen yıl ocak ayında taksitli ödemelerin toplam kartlı ödeme içerisindeki payı yüzde 28 iken, bu oran 2014 yılının ocak ayında yüzde 31'e yükseldi. Bu artışta taksit kısıtlamasından dolayı öne alınan talebin ve taksitli kampanyalar ile MTV ödemelerinin etkili olduğu gözlendi. 2013 yılı ocak ayında taksitli ödeme tutarı 8,2 milyar lira iken bu yılın ocak ayında bu tutar 10,7 milyar liraya yükseldi.  

1 Şubat'tan itibaren  taksitli harcamalar 1.5 milyar lira azaldı
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesinin uygulanmaya başladığı 1 Şubat'tan itibaren iki haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 1,5 milyar lira azaldı. 

Buna göre, 31 Ocak -14 Şubat haftasını kapsayan iki haftalık dönemde taksitli kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 510 milyon lira azalarak 52 milyar 895 milyon liradan 51 milyar 385 milyon liraya geriledi. Son bir haftalık dönemde ise taksitli kredi kartı harcama tutarı 817 milyon lira azaldı. 

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Şırnak'ta askeri araç devrildi: Bir asker şehit, üç yaralı