Kırılma noktası yüzde 3.5

Analistlere göre borsaların tahvil piyasalarından korkmasını gerektirecek noktaya halen gelinmedi. Fed'in ekonomiye duyduğu güveni gösteren Fed tutanakları sonrasında, yüzde 2.96'yı gören tahvil faizinin 54 baz puan daha artması ise borsalarda büyük bir göç yaşanmasına neden olabilir.

Abone ol

Evrim KÜÇÜK

Fed’in ekonomiye duyduğu güveni gösteren tutanakları yayınlamasının ardından tahvil faizleri yüzde 2.96’yı gördü. Piyasa analistlerine göre tahvil faizinin 54 baz puan daha artarak yüzde 3.5’i görmesi halinde, Amerikan 10 yıllık kağıtlarının getirisinin yükselmesi borsalardan çıkışı hızlandıracak. Fed’in daha hızlı faiz artışı yapacağı tahminlerinin küresel risk iştahını zedelemesiyle ABD borsalarında başlayan düşüş dün Asya ve Avrupa’ya da yansıdı. Euro/dolar paritesi 1.2290’a geriledi.

Geçtiğimiz haftalarda Amerikan tahvilinin faizinin yükselişe geçmesiyle birlikte borsalarda sert düşüşlere tanıklık etmiştik. Analistlerin bir kısmı hisse senedi piyasalarındaki hareketleri bir ‘düzeltme’ olarak nitelendirdi ancak bundan sonra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) atacağı adımların borsaların seyrinde belirleyici olacağı uyarısı yaptı. Uzmanlara göre faizlerdeki artışa paralel olarak Amerikan 10 yılık kağıtlarının getirisinin yükselmesi borsalardan çıkışı hızlandıracak. Peki yatırımcının hisse senedi piyasalarının kapısına yönelmesine neden olacak faiz seviyeleri nedir?

Faizin 54 baz puan daha yükselmesi satış dalgası başlatır

Hisse senedi piyasaları için kırılma noktası olabilecek rakamlar konusunda tartışmalar sürüyor. Credit Suisse analistlerine göre borsaların tahvil piyalarından korkmasını gerektirecek noktaya halen gelinmedi. Bankanın hazırladığı raporda, Fed’in faiz artışlarının borsalar için potansiyel bir tehlike oluşturduğu ancak daha önceki verilere bakıldığında faizin arttığı ortamda bile borsaların yükselişini sürdürebildiği ifade edildi. Raporda, faiz getirisinin borsadan daha iyi kazanç sağlayarak pay piyasalarından kaçışı hızlandıracak seviyelere henüz gelmediğine dikkat çekildi. Bankanın yaptığı hesaplamalara göre ABD 10 yılık Hazine tahvilinin faizinin borsalarda büyük bir göç başlatması için gelmesi gereken seviye yüzde 3.5. Yani şu an bulunduğu seviyenin yaklaşık 54 puan üzeri. Banka, borsaların faizin yüzde 3’ü gördüğü 2014’te iyi bir performans göstermesinin, raporunu desteklediğini ifade etti. Credit Suisse’in ABD borsa stratejisti Jonthan Golub, 191-2014 döneminde borsalarda büyük satışları tekimleyen seviyenin yüzde 5-6 olduğunu ancak son yıllarda bu oranın yüzde 3.5’e gerilediğini söyledi. Rapor, faizlerin yönünü yukarı çevirdiği bir döneme denk geliyor.

Fed büyemeye güveni vurgulandı, faiz hareketlendi

Fed’in son toplantı tutanaklarının faizleri kademeli olarak artırma konusunda daha emin olduğunu ortaya koymasının ardından hem dolar hem de ABD tahvil getirileri yükseldi. ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri dört yılın zirvesi olan yüzde 2.957’ye kadar yükseldi. Fed’in 30-31 Ocak’ta yaptığı toplantının tutanakları, faiz oranlarının artırılmaya devam edilmesi gerektiğine daha çok inandığını ortaya koyarken, birçok yetkili enflasyonun yükseleceğine inanıyor. Tutanaklarda “Üyeler, yakın vadedeki ekonomik görünümde güçlenmenin federal faiz oranlarını kademeli olarak yukarı yöneltmenin uygun olacağı olasılığını artırdığı konusunda anlaştı” denildi. Tutanaklarda ayrıca oylamaya katılan üyelerin enflasyona ilişkin aldıkları en son bilgilerin “ekonomik faaliyetin güçlü artma hızının devam etme olasılığı ile birlikte enflasyonun muhtemelen 2018’de yükselişe geçeceği” görüşünü desteklediği de ifade edildi.

Dolar güçlendi, borsalar düşüyor

Fed’in daha hızlı faiz artışı yapacağı tahminlerinin küresel risk iştahını zedelemesiyle ABD borsalarında başlayan düşüş dün Asya ve Avrupa’ya yansıdı. Hazine tahvil getirilerinin yükselmesiyle yatırımcının risk iştahı kapandı. Dünya borsaları son 1 haftanın en düşük seviyesine inerken, gelişmekte olan ülke hisseleri ve emtia gibi riskli görülen yatırım enstrümanlarına da satış geldi. Güvenli liman olarak ise dolara talep arttı. Dolar endeksi son 3 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. Başlıca para birimleri karşısında bir haftanın zirvesine yükselen dolar endeksi 90.099’a yükseldi. Euro/ dolar paritesi 1.24’ün üzerinde 1.2290 seviyelerine geriledi.

Bombalı saldırı hazırlığındaki IŞİD'li İstanbul'da yakalandı 'Emekliye 10 bin TL yeter' dedi, Özgür Demirtaş'ı çileden çıkardı CHP lideri Özgür Özel'den Ali Yerlikaya'ya 'Taksim' telefonu Tahir Elçi davasında sanıklara beraat talebi TÜİK'ten turizm istatistiklerinde revizyon