Küresel borsalarda Trump dalgası

Küresel piyasalar, ABD'de başkanlık görevini devralan Donald Trump'ın açıklamaları ile dalgalı bir seyir izliyor.

Abone ol

Donald Trump, cuma günü gerçekleştirilen törenle yemin ederek ABD'nin 45'inci başkanı oldu. Trump'ın, konuşmasında, ekonomi alanındaki planları hakkında detay vermemesi dikkati çekerken, "korumacı" olarak algılanan ticaret açıklamaları dolar endeksinin değer kaybetmesine neden oldu.

Dolar endeksi, cuma günü yüzde 0,4 değer kaybederek haftayı 100,7'den tamamlamasının ardından yeni haftaya da düşüşle başladı ve Asya piyasalarında 100,3'ü gördü. Geçen haftanın son işlem gününe pozitif bir başlangıç yapan New York borsası ise Trump'ın açıklamaları sonrasında kazançlarının bir kısmını geri verse de günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,48, S&P 500 endeksi yüzde 0,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kazandı.

Wall Street bu sabah vadeli işlemlerde yüzde 0.2 ekside bulunuyor.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'ın, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'ı kurtarma programına katılmayı reddetmesinin, Yunanların taahhütlerini yerine getirmediği ve programın sona ereceği anlamına geleceğini söylemesi ile Yunanistan, tekrar piyasaların gündemine yerleşti.

Avro/dolar paritesi, doların Trump ile güç kaybetmesinin etkisiyle 8 Aralık 2016'dan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1,0752'ye çıktı. Analistler, bu hafta avro/dolar paritesinde artan volatilite ve imalat sanayi verilerinin takip edileceğini belirterek, Yunanistan ile ilgili gelişmelerin de piyasaların önemli gündem maddesi olarak kalmaya devam edeceğini kaydetti.

Asya borsaları

Asya'da bugün, dolardaki zayıflamadan destek bulan altının ons fiyatı yüzde 0,6 değer kazanarak 1.220 doları test etti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi dolar/yen paritesindeki düşüş eğiliminin negatif etkisiyle yüzde 0,7 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL